Фінансові кола України очікують від нового голови Мінфіну прогресу в відносинах з інвесторами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансові кола України очікують від нового голови Мінфіну прогресу в відносинах з інвесторами

Казна та Політика
276
Призначення на посаду міністра фінансів України Юрія Колобова покликане активізувати переговорний процес з інвесторами, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".
"Основне завданя, для вирішення якого Юрій Колобов був призначений на пост міністра фінансів, - це налагодження співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) і пошук альтернативних джерел фінансування", - сказав глава правління Банку Кіпру Владислав Байрака.
"Новий міністр займе активну позицію в питаннях реструктуризації зовнішніх позик і зможе налагодити співпрацю з МВФ та іншими зовнішніми кредиторами. З призначенням нового міністра можна очікувати, що Мінфін у своїй політиці почне застосовувати засновані на світовій практиці підходи до управління держборгом", - додав голова правління Єврогазбанку Ростислав Павличенко.
"У взаєминах між МВФ, Світовим банком і НБУ ніяких проблем не виникало. Серйозні претензії були саме у взаєминах з урядом, з Мінфіном. Тому, я дуже сподіваюся, що Юрію Колобову вдасться виправити ситуацію, що склалася, і домогтися більшого взаєморозуміння за тими підходами, які потрібно реалізовувати, щоб відновити плідну співпрацю з МВФ", - зазначив голова правління Брокбізнесбанку Олександр Морозов.
Як повідомлялося, президент України Віктор Янукович 28 лютого призначив міністром фінансів Ю.Колобова, який до призначення працював першим заступником голови Нацбанку України.
Глава правління середнього банку з українським капіталом, який побажав залишитися неназваним, вважає, що новому міністру фінансів вдасться переконати банки активніше купувати державні цінні папери. "Колобову вдасться налагодити процес планомірного розміщення ОВДП, так як він добре знає банкірів і здатний вплинути на активність банків при купівлі державних цінних паперів", - сказав банкір.
Крім того, за його оцінкою, новий міністр фінансів здатний на чіткі і рішучі заходи для оптимізації структури державного боргу та покриття тимчасових касових розривів.
Перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін вважає, що кандидатура Ю.Колобова на посаду міністра фінансів - це оптимальне рішення.
"Призначення Юрія Колобова на посаду міністра фінансів - це, без сумніву, зміцнення фінансово-економічного блоку в уряді Азарова не за віком зрілим і досвідченим фінансистом. Це також один з небагатьох, якщо не перший з випадків в українській історії, коли на одну з ключових для країни позицій затверджується кандидатура не з квотних або інших політичних міркувань, а виключно виходячи з професійних якостей", - сказав банкір.
При цьому він зазначив, що головними завданнями Ю.Колобова на посту міністра фінансів стануть утримання стабільності гривні та отримання для країни доступу на міжнародні ринки запозичень. "Ці та багато інших питань Колобов успішно вирішував у Національному банку України", - підкреслив він.
Глава правління банку "Фінанси та Кредит" Володимир Хливнюк також вважає, що Ю.Колобов на посаді міністра фінансів здатний впоратися з поставленими перед ним завданнями. "Призначення Колобова на пост міністра фінансів - оптимальне в багатьох відношеннях рішення, в тому числі і для банкірів, які встигли оцінити його професіоналізм як фінансиста за короткий час його роботи в Нацбанку. До того ж він вміє гнучко застосовувати на практиці сучасні механізми регулювання тих проблем, які виникають в площині монетарної політики. У поєднанні з виваженістю в прийнятті рішень це безумовний плюс", - зазначив банкір.
О.Морозов в свою чергу висловив сподівання, що з приходом до Мінфіну Ю.Колобова стане більш злагодженою робота Мінфіну і НБУ.
"Контроль рівня інфляції і валютного курсу - це спільна турбота уряду і НБУ, Нацбанк без уряду не зможе виключно лише власним інструментарієм впливати на ці два найважливіші показники для економіки, необхідна їхня спільна робота, що дасть позитивні сигнали для ринку. Також я сподіваюся на те, що з приходом Ю.Колобова буде більше логіки в політиці запозичення Мінфіну", - зазначив банкір.
При цьому він додав, що Мінфіну не слід "захоплюватися" валютними внутрішніми облігаціями.
"Потрібно повертатися до облігацій, номінованих у гривні... Для того, щоб вони були більш успішними, було б логічним вводити так звані гнучкі ставки. Довгострокові облігації внутрішньої позики можна було б, наприклад, прив'язувати до ставки Kiev Prime або облікової ставки НБУ", - пояснив банкір.
"Призначення Юрія Колобова на посаду міністра фінансів збалансує фінансовий блок. Його кандидатура обговорювалася ще перед призначенням на цю посаду Валерія Хорошковського і виглядала цілком логічно з точки зору близькості креатури до групи Олександра Януковича (сина президента України - ІФ). Фактично це говорить про консолідацію всього фінансового блоку державного менеджменту в руках однієї команди, що підвищує її ефективність", - зазначив директор аналітичної групи Da Vinci Анатолій Баронін.
У зв'язку з цим, за його оцінкою, "тандем" Мінфін-Нацбанк буде працювати злагоджено, чого не спостерігалося раніше.
Втім, експерт висловив думку, що вплив даного кадрового призначення на прогрес у переговорах з МВФ буде мінімальним, оскільки керівництво Фонду наполягає на виконанні Україною вимоги про підвищення тарифів на газ на внутрішньому ринку, тоді як офіційний Київ прагне максимально відтягнути дату підвищення тарифів. "Пауза в переговорах з МВФ може затягнутися", - припускає А.Баронін.
Член правління великого українського банку, який побажав залишитися неназваним, вважає, що Ю.Колобов навряд чи зуміє істотно поліпшити імідж країни на зовнішньому ринку. "Кандидатура Колобова слабенька, щоб змінити ставлення інвесторів до країни. З цим завданням міг би впоратися Порошенко (Петро Порошенко може бути призначений міністром економічного розвитку і торгівлі - ІФ)", - сказав банкір.
При цьому він зазначив, що рівень довіри був визначальним при формуванні нової владної команди. "Нова команда підбирається з урахуванням рівня довіри до кандидатів. Довіра до нових членів уряду дозволить в цілому посилити позиції влади", - сказав він.
Банкіри та експерти вкрай неохоче обговорюють потенційних кандидатів на вакантну посаду першого заступника глави Нацбанку. В цілому їх думка зводиться до того, що на цей пост може бути призначений представник управлінської школи донецького регіону або ж хтось з авторитетних банкірів, які традиційно вказуються як кадровий резерв для керівництва НБУ: екс-глава Мінфіну, глава правління Дочірнього банку Ощадбанку Росії Ігор Юшко, голова ради Незалежної асоціації банків України, глава правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас