З бензином не вигоріло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З бензином не вигоріло

Енергетика
2058
ТНК-ВР з 1 березня припиняє роботу Лисичанського НПЗ, оскільки завод став нерентабельним, повідомили в компанії. Причина полягає в збільшенні акцизів на нафтопродукти з початку року і адміністративного замороження цін на них на російському ринку. В компанії заявляють, що з 2010 року зазнають збитків. "У I кварталі 2012 року нафтопереробка в Україні залишається збитковою. Очевидно, що найближчим часом ситуація не зміниться", - йдеться в повідомленні. Поставки нафти на підприємство припиняться 1 березня, а повна зупинка роботи відбудеться протягом місяця. При цьому поки в компанії не розглядають можливість продажу заводу.
Постачати нафтопродукти на український ринок нафтовикам невигідно - вони конкурують тут з дешевою білоруською продукцією (створення в 2010 році Митного союзу забезпечило Білорусію поставками російської нафти на пільгових умовах). У разі експорту нафтопродуктів за межі союзу (в тому числі в Україну) Білорусія платить Росії експортне мито на нафтопродукти, яке в 2011 році було вдвічі нижче нафтового, а з 2012 року становить 66% від нафтового. Це і зробило українські нафтопродукти, вироблені з російської нафти, неконкурентоспроможними на внутрішньому ринку.
Зараз в Україні з шести існуючих нафтопереробних заводів постійно працює тільки два - "Укртатнафта" і Надвірнянський НПЗ (співвласниками обох є структури групи "Приват"). Першим ще в 2005 році зупинився Херсонський НПЗ (належить групі "Континіум"), з початку 2010 року не працює Одеський НПЗ ("Лукойл"), а з початку цього року - Дрогобицький НПЗ (група "Приват").
Джерела, близькі до ТНК-ВР в Росії, розповіли, що, крім проблем на українському ринку, на рішення про припинення роботи НПЗ вплинули зростання акцизів на нафтопродукти з початку року в РФ і адміністративне замороження цін на них на російському ринку. З 1 січня акцизи на нафтопродукти в Росії в переведенні на гривні зросли в середньому на 30 коп. на 1 л. Нерентабельність толінгової схеми роботи Лисичанського НПЗ стала очевидною після того, як нафтовикам в адміністративному порядку заборонили до президентських виборів у Росії підвищувати роздрібні ціни на паливо - таку вказівку в кінці січня дав віце-прем'єр РФ Ігор Сечин. Щомісяця за толінговою схемою на Лисичанському НПЗ перероблялося 300 тис. т нафти, а отримані нафтопродукти в основному поставлялися в південні регіони РФ. У нинішній ситуації зупинка Лисичанського НПЗ є цілком логічним кроком, вважає аналітик Номос-банку Денис Борисов: ТНК-ВР дійсно вигідніше експортувати нафту з Росії, а не займатися реалізацією нафтопродуктів.
ТНК-ВР вже попередила владу України про можливість зупинки Лисичанського НПЗ, говорить джерело. "Компанія констатує серйозне погіршення ситуації на внутрішньому ринку нафтопереробки України в IV кварталі 2011 року, внаслідок чого позитивний фінансовий результат, якого вдалося досягти за перші дев'ять місяців минулого року, було повністю знівельовано", - зазначає представник ТНК-ВР. У прес-службі Міненерго коментувати повідомлення компанії не стали.
Зупинка такого великого підприємства спровокує зростання цін на нафтопродукти на внутрішньому ринку, упевнений член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. Він нагадує, що на початку лютого різко збільшилася вартість нафти на світових біржах. Зокрема, російська Urals, бензин якої поставляється в Україну, вперше c травня минулого року перевищила позначку $120 за барель. Експерти впевнені: якщо зростання котирувань продовжиться, Україні не уникнути чергового підвищення цін на пальне.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас