Формула ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Формула ВВП

Казна та Політика
1145
У 2011 році українська економіка зросла на 5,2% - такі офіційні дані. А ось до держбюджету-2012 уряд заклав прогноз зростання реального ВВП лише на 3,9%. Хоча навіть такий показник економісти вважають надмірно оптимістичним. Дешевого газу від Росії Україна так і не домоглася, а переговори з МВФ за участю нового міністра фінансів Валерія Хорошковського, схоже, знову зайшли в глухий кут.
Наприкінці січня Європейський банк реконструкції та розвитку вкотре переглянув прогноз щодо України і знову погіршив оцінку зростання ВВП в 2012 році на 1 в. п. - до 2,5%. Аналогічної точки зору дотримується і Світовий банк. Вітчизняні фахівці більш песимістично налаштовані. "При збереженні поточного газового контракту з Росією зростання реального ВВП не перевищить 2,2%", - підраховує головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.
Втім, уповільнення темпів зростання економіки - проблема не тільки України. Міжнародні фінансисти оцінюють перспективи зростання світового ВВП в 2012-му на рівні 3-3,5%. Хоча ще півроку тому очікування були на 0,5-1 в. п. вищі. ВВП США, наприклад, за прогнозами МВФ, виросте всього на 1,8%, а єврозони - і зовсім скоротиться на 0,5%. Охолоне навіть локомотив світової економіки: якщо в 2011-му ВВП Китаю збільшився на 9,2%, то в 2012-му зростання сповільниться до 8,2-8,5%. У департаменті макроекономічних досліджень при Держраді КНР уточнюють, що "дані показники будуть зберігатися за умови нормалізації економічної ситуації в США та країнах Європи".
Зовнішній фактор
Зрозуміло, що рецесія в єврозоні не просто арифметично впливає на зростання світового ВВП. Європейські країни - торговельні партнери Китаю, тому боргова криза в ЄС безпосередньо відбивається на розвитку економіки Піднебесної. Дослідження "Індекс рівня глобалізації", проведене компанією Ernst & Young, показує: незважаючи на кризу, глобалізаційні процеси не просто тривають, а активно набирають обертів. За останні два десятиліття глобалізація призупинилася тільки одного разу - в 2009 році під час апогею фінансової кризи.
Зрозуміло, що і ВВП України дуже залежить від зовнішніх факторів. І залежність ця буде посилюватися - до 2015 року країни, що розвиваються, стануть локомотивами глобалізаційних процесів. Уже в 2012-му Україна може увійти до зони вільної торгівлі з ЄС та СНД.
У Мінекономіки підрахували, як позначиться на вітчизняному ВВП входження України в зони вільної торгівлі з деякими країнами. Наприклад, ЗВТ з Ізраїлем збільшить щорічні темпи зростання ВВП на 0,15 в. п., з Марокко - на 0,13 в. п., з Сирією - на 0,019 в. п., з Канадою - 0,005 в. п. Вступ в силу режиму вільної торгівлі з Норвегією, Ісландією, Швейцарією та Ліхтенштейном (Європейська асоціація вільної торгівлі) прискорить зростання української економіки на 0,006 в. п. А торгівля без обмежень з ЄС додасть вітчизняному ВВП 2 в. п.
Аналогічне дослідження провів і Євразійський банк розвитку. За оцінками його аналітиків, зона вільної торгівлі в рамках СНД прискорить економічне зростання України на 0,65 в. п. на рік (до 2030-го позитивний ефект знизиться до 0,4 в. п.). Більший результат очікує Україну, якщо вона приєднається до Єдиного економічного простору: річні темпи зростання ВВП прискоряться на 1,15 в. п. (і на 0,73 в. п. до 2030 року). "Участь України в такій співпраці дозволить її економіці отримати 6% додаткового зростання (до 2030 року. - Ред.)", - підраховує голова правління ЄАБР Ігор Фіногенов.
Ложка дьогтю
Правда, як показує практика, інтеграція та глобалізація не завжди приносять користь. У СОТ, наприклад, Україна вступила ще в 2008 році. Тоді країні прогнозували мінімум 40% щорічного приросту товарообігу і не менше $5 млрд інвестицій на рік. Українцям обіцяли дешеві авто і ціни на брендові одяг і взуття "як в Європі". Аграрії збиралися нагодувати як мінімум пів-Європи. На практиці ж наших торгових партнерів цікавили в основному сировинні ресурси - продукція хімпрому та металургії. Саме хіміки і металурги істотно наростили обсяги експорту, але ні аграрії, ні легпром такими досягненнями похвалитися не можуть.
В кінці 2011-го, наприклад, Україна почала переговорний процес зі створення ЗВТ з Туреччиною. Але самі чиновники визнають: новий режим хоч і сприятиме збільшенню товарообігу, але в той же час він може гальмувати зростання української економіки (на 0,19% щорічно), а доходи держбюджету знизяться на 114 млн грн на рік. Проте переговори з турецькою стороною тривають. Зрештою, угода про ЗВТ - ще одне підтвердження дружніх відносин між країнами. Правда, хотілося б, щоб ця дружба була взаємовигідною.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас