Держфінінспекція: Держава втратила від Одеського порту 900 млн грн дивідендів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держфінінспекція: Держава втратила від Одеського порту 900 млн грн дивідендів

Казна та Політика
537
Одеський морський торговельний порт позбавив державу 900 млн грн дивідендів, здаючи 78 портових кранів в оренду приватним компаніям, зареєстрованим в офшорах. Про це на сьогоднішній прес-конференції повідомив голова Державної фінансової інспекції України (Держфінінспекція) Петро Андрєєв, передає кореспондент РБК-Україна.
Андрєєв нагадав, що, коли дане підприємство очолював Микола Павлюк, довго тривали суперечки, пов'язані з недопуском ревізії Держфінінспекції на Одеський морський торговий порт.
"Ми пройшли шість рішень судів тільки для того, щоб нас допустили до ревізії, і тільки після втручання віце-прем'єра (Бориса) Колесникова, ми ще не отримали останнє рішення суду, були допущені. А... не пускали тому, що 78 портових кранів даного... державного підприємства... були передані в оренду приватним... компаніям, і всі вони зареєстровані в офшорних зонах. Тобто, від державного підприємства залишилася одна вивіска.... Тоді навіщо нам потрібен такий керівник?... В результаті, держава втратила 900 млн грн дивідендів від цього підприємства, тому що вони перейшли в приватні структури, працюючи на державному майні", - пояснив Андрєєв.
Торік прокуратура Криму порушила кримінальну справу стосовно начальника державного підприємства "Одеський морський торговельний порт" Павлюка. Йому інкримінувалося зловживання службовим становищем та незаконна розтрата в інтересах комерційної структури на ремонт готелю "Одеса" понад 170 тис. грн. Пізніше Орджонікідзевський районний суд Запоріжжя звільнив Павлюка від відбування покарання і амністував.
З 27 жовтня минулого року керівником Одеського морського торгового порту призначений Юрій Васьков на умовах контракту.
У січні 2012 р. Одеський порт переробив 1,337 млн т сухих вантажів, що на 300,6 тис. т більше, ніж за цей же період минулого року. Перевалка наливних вантажів у січні 2012 р. склала 651,3 тис. т.
Одеський порт є одним з найбільших портів Чорноморсько-Азовського басейну і розташований у північно-західній частині Чорного моря на перетині історично сформованих торгових шляхів Сходу і Заходу. Загальне управління портом і контроль за судноплавством в акваторії Одеського порту здійснює Державне підприємство "Одеський морський торговельний порт".
Технічні можливості порту дозволяють перевантажувати понад 21 млн т сухих і 25 млн т наливних вантажів на рік. Контейнерні термінали розраховані на перевантаження понад 900 тис. TEU на рік. Пасажирський комплекс здатний обслужити до 4 млн туристів на рік.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас