Нафта і стабільність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта і стабільність

Енергетика
577
Новини про мляву боротьбу Греції зі своїм бюджетом і партнерами по Євросоюзу стають рутиною і не змушують вирувати кров у спекулянтів. Ринок багато в чому відіграв все, що відбувається в Греції. У вихід її з Єврозони або дефолт мало хто вірить - в крайньому випадку знайдуть ще транш на підтримку грецької економіки. Економіка Європи звикає жити в умовах "грецької кризи".
Тепер на перший план виходить найголовніша страшилка - нафта і війна за неї. Режими лівійського полковника Муаммара Кадаффі і сирійського президента Башара Асада ріднить не лише довголіття, а й те, що під їх контролем перебували всі нафтові потоки. Вони визначали політику щодо нафтових доходів - іншими словами витрачали їх саме так, як хотілося.
Полковник Каддафі витрачав нафтодолари, не тільки на свої особисті цілі, а й на цілком відчутні соціальні програми. Як відомо, Муаммару Каддафі це не допомогло. Раптово опозиція, що виникла нізвідки, захопила владу, знищила прихильників полковників і взяла під свій контроль нафтову промисловість, яка, практично не постраждала в результаті військових дій і тривалих бомбардувань.
Хто тепер контролює нафту, не дуже зрозуміло, як неясна і доля нової лівійської влади, яку роздирають міжусобиці. Очевидно, на лівійському нафтовому ринку відбувається тихий переділ, за деякими даними 35% видобутку контролюватимуть французькі компанії. Хоча довоєнний лівійський експорт нафти становив усього 2% від світового, близькість до основного ринку збуту - Європи, дешевизна видобутку і величезні розвідані запаси, роблять лівійську нафту дуже цікавою, з точки зору забезпечення європейської енергетичної безпеки.
Прибравши Муаммара Каддафі, європейські лідери зробили поставки чорного золота більш передбачуваними, незалежними від емоцій колишнього керівника Лівії.
Сирія теж належить до нафтовидобувних країн, нехай обсяги і не настільки великі, але вигідне географічне положення, яке істотно скорочує і спрощує витрати на транспортування.
В даний час, через накладені санкції, видобуток нафти в Сирії скоротився на 35%. Цікаво, що, як і Росія, Сирія експортує сиру нафту, а власних потужностей для її переробки у неї недостатньо: бензин доводиться імпортувати. Сирія швидше розглядається як зручна транзитна країна, для нафти і газу. Проблема в тому, що правляча партія Башара Асада належить до шиїтської меншості Сирії. А ось в Ірані шиїтів більшість.
Нинішні спроби змістити президента Башара Асада мають на меті швидше привести до влади сунітську більшість Сирії. І це прагнення підтримується країнами, в яких більшість населення належить до сунітів. Таким чином, Сирія це свого роду ключ до Ірану і його нафтових запасів. Без зміни влади в Сирії починати активні дії проти Ірану вкрай важко. Останній, здається, послідовно рухається до створення власної зброї масового ураження. При його наявності збройний конфлікт в регіоні Перської затоки стане занадто небезпечним. Швидше за все, сирійські радари, які контролюють повітряний простір країни, не дозволяють Ізраїлю завдати раптового удару по ядерних об'єктах Ірану, роблячи військову операцію занадто ризикованою.
Росія і Китай не зацікавлені в розвитку такого сценарію. Для Китаю проблеми Ірану означають проблеми в постачаннях чверті всього обсягу нафти. Тому вони і блокували в ОНН пропозиції США та Європи. Поки виходить патова ситуація, яка не дозволяє оперативно вирішити "іранське питання" в умовах, коли час працює проти Заходу.
Ось така геополітика, яка знаходить своє відображення в нерівних діях інвесторів і спекулянтів по всьому світу. Стабільні і контрольовані поставки енергоресурсів дуже важливі для Європи, якій доведеться вилазити з кризи, не один рік. При цьому дуже важливо, щоб ці поставки були з декількох джерел, щоб виключити можливість "викручування рук".
І схоже, що Євросоюз і США, які бажають пройти через низку військових конфліктів, щоб у підсумку отримати необхідну їхнім економікам стабільність і передбачуваність цін на нафту.
Як відзначає аналітик FIBO Group Ганна Бодрова, в даний час відзначається підвищувальний тренд на нафтовому ринку. Березневий ф'ючерс на нафту (CLH2) сьогодні впевнено зростає. Це пов'язано в тому числі зі скороченням запасів нафти в США. "Світові нафтовиробники готові забезпечити попит на" чорне золото ", якщо Іран скоротить поставки палива - за словами міністра нафтогазової промисловості Оману, прогнозів щодо скорочення поставок іранської нафти поки що немає, але можливості для покриття цього вакууму присутні", - вважає Ганна Бодрова.
Анатолій Воронін, FIBO Group
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас