Тариф "безрозмірний": за що і кому йде квартплата? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тариф "безрозмірний": за що і кому йде квартплата?

6189
Щороку міська влада заводить одну й ту ж пісню: комунальні тарифи безнадійно збиткові, і їх потрібно підвищувати. "Главред" розбирався, чи такі вже обґрунтовані скарги комунальників.
Мешканка Харкова Марія Степанюк не перестає обурюватися: цього року їй доведеться оплачувати роботу ліфта, якого в її будинку немає і в помині. Адже вона живе... в п'ятиповерхівці. Суми за використання ліфта, за новими тарифами міської влади, складають 3 гривні за 1 м кв. У результаті послуга, яку в її будинку надати технічно неможливо, буде обходитися жінці в 150 гривень (!) щомісяця.
Подібних ситуацій в Україні - тисячі. Але в більшості випадків про оплату за міфічні послуги мешканці навіть не підозрюють. Мало кому приходить в голову просити в ЖЕКу роздруківку послуг, які надаються щомісячно. Втім, мова не тільки про послуги, які з якоїсь причини не були надані - не прибрані вулиці, не вивезено сміття та інше, а і про банальну оплату за "повітря".
Прості складнощі
Механізм розрахунку тарифів на так звану квартплату позначений у Постанові Кабміну від 12.06.2005 р. № 560 "Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій".
Розмір тарифів розраховується по кожному будинку індивідуально і затверджується органами місцевого самоврядування. Також держава встановила граничну норму рентабельності для житлово-комунальних організацій. Вона може коливатися від 5% до 12%.
Однак часом ЖЕКи лукавлять, самостійно завищуючи тарифи. Так в Сумах один із ЖЕКів провів ремонт дахів в кількох будинках і виставив мешканцям рахунок, який був включений в тарифи. У підсумку квартплата для мешканців будинку з відремонтованими дахами стала на третину вищою, ніж для мешканців сусідніх будинків. "Методика розрахунку поточного ремонту ніде не розписана. За нормативними актами, вона розраховується за кошторисами поточного ремонту, але в кошторис можна підставити будь-які цифри", - говорить Інна Клюс, представник ОСББ будинку, розташованого в Жовтневому районі (Харків). Є велике поле для маневру і у міської влади. Згідно з тією ж постановою Кабміну № 560, житлокомунгосп гарантує громадянам надання 23 видів послуг.
Гарантовані послуги ЖКГ
- прибирання сходових клітин
- прибирання прибудинкової території
- вивезення та утилізація твердих побутових і негабаритних відходів
- дератизація (заходи з боротьби з гризунами)
- дератизація (заходи з боротьби з комахами)
- прибирання підвалів, технічного поверху і даху
- технічне обслуговування ліфтів
- обслуговування системи диспетчерської
- технічне обслуговування внутрішньої системи тепло- і водопостачання, водопроводів, зливної каналізації
- обслуговування димовентиляційних каналів
- технічне обслуговування системи протипожежної автоматики та димовидалення
- техобслуговування побутових електроплит
- ремонт конструктивних елементів, інженерних систем і технічних приводів будинків
- ремонт спортивних, дитячих та господарських майданчиків
- полив дворів, клумб і газонів
- підготовка будинків до осінньо-зимового періоду
- прибирання та вивезення снігу
- витрати на експлуатацію номерних знаків на будинках
- очищення будинкових туалетів
- освітлення місць загального користування і підвалів
- витрати на оплату споживання ліфтом електроенергії
- очищення неканалізаційних люків
- періодична перевірка і ремонт лічильників води і теплоенергії
Для їх розрахунку затверджені критерії, які теж встановлені Кабміном. Правда, дані критерії настільки розмиті і нечіткі, що на їх підставі можна сформувати будь-яку суму, що на ділі і відбувається. Інакше чим пояснити велику різницю між тарифами в Херсоні і, скажімо, в Ужгороді?
Основа розрахунку тарифів для кожного будинку
- термін експлуатації будинку
- поверховість будинку
- наявність ліфтів
- наявність системи диспетчеризації
- площа прибудинкової території
- площа квартир будинку
- кількість жителів, які проживають на загальній площі будинку
- середньомісячні витрати на оплату праці працівникам
- матеріальні витрати
- інше.
Справа в тому, що часто в загальний тариф закладаються неіснуючі послуги. Наприклад, після перевірки калькуляції тарифу одного з будинків на вулиці Шутова працівники житлово-комунальної інспекції Києва виявили, що він завищений в півтора рази. В тариф було закладено утримання дворових туалетів, яких там немає, а прибирання прибудинкової території поширили на тротуар, який належить громаді району.
У Луганську з'ясувалося, що мешканці кількох будинків платять за прибирання підвалів та горищ, на ділі ж такі послуги не надавалися протягом багатьох років.
Є така стаття витрат як дератизація (комплексні заходи для знищення гризунів). Хто і скільки разів проводив такі заходи, порахувати вкрай складно. Та й коли востаннє ви бачили таких фахівців у себе в домі?..
Але найбільш нечітка стаття - це "інші витрати". В неї можна внести все що завгодно: від утримання дорогого офісу або авто до заборгованості мешканців будинку.
Непильний мешканець
Один зі способів, до слова, найпоширеніший, заробити на мешканцях - це надати їм послугу тільки на папері. Наприклад, не вивезти сніг або сміття, а перерахунок не провести або зробити не в повному обсязі. Так в Києві в 2009 році, в сніжну зиму, перерахунок за неприбраний сніг (і це після реакції прокуратури на скаргу киян) склав всього 10 гривень на одну квартиру. Але це усереднені дані. Деяким мешканцям перерахували сущі копійки. За Законом "Про житлово-комунальні послуги", щоб отримати перерахунок, потрібно скласти в ЖЕК лист з проханням надати звіт про виконані роботи і розрахунок витрат ЖЕКу по конкретному будинку. У цьому документі ЖЕК вкаже не тільки витрати, але і суми надходжень від мешканців у вигляді квартплати, і обов'язково в ньому має бути врахована фінансова допомога від районного бюджету. Потім потрібно подивитися, чи були проведені включені в оплату роботи. Якщо неналежне виконання робіт буде зафіксовано, і справа піде до суду, недбайливому начальникові ЖЕКу загрожує детальне знайомство з Кримінальним кодексом, яким за халатне виконання робіт передбачається штраф розміром до 2000 тисяч гривень, і навіть тюремне ув'язнення. Так, у всякому разі, радять юристи.
Втім, це тільки теорія. На практиці боротьба з ЖЕКом під силу лише тим, хто має хороший досвід роботи з бюрократичними структурами. Розповідати "прийдіть завтра" у ЖЕКу можуть дуже довго. Але найкращий спосіб - "поговорити з мешканцем "ввічливо". Зазвичай після такого спілкування з представниками житлово-комунальних структур бажання домагатися своїх прав відпадає навіть у найзатятіших активістів житлово-комунального руху. Здоров'я дорожче.
Це досить сумна реальність. Особливо у світлі чергового підвищення тарифів за житлово-комунальні послуги. Адже саме це є основною вимогою МВФ щодо України...
Світлана Єрьоміна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас