Філат: Україна і Молдова готові приєднатися до газової системи Румунії для зниження залежності від російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Філат: Україна і Молдова готові приєднатися до газової системи Румунії для зниження залежності від російського газу

Енергетика
639
Молдова та Україна домовилися про реалізацію спільних проектів у сфері енергетики для зниження залежності від поставок російського природного газу. Як повідомили РБК в молдовському уряді, про це заявив прем'єр-міністр Молдови Володимир Філат, підбиваючи підсумки переговорів з вищим керівництвом України під час свого офіційного дводенного візиту до Києва. Він зазначив, що Молдова та Україна вважають важливим для себе диверсифікувати джерела поставок природного газу і планують приєднатися до реалізації регіональних енергопроектів, що дозволить знизити залежність від поставок блакитного палива російським "Газпромом".
Філат відзначив, що, Кишинів і Київ домовилися про концептуальний підхід до моделі співпраці в майбутньому в сфері розвитку регіонального енергетичного ринку і диверсифікації поставок енергоресурсів. За його словами, зокрема, Молдова та Україна вивчають можливість приєднання до газової системи Румунії для отримання газу від альтернативних постачальників в рамках міжнародних енергопроектів з постачання енергоресурсів з Каспійського регіону до Європи. Філат заявив, що, як планується, Україна разом з Молдовою розробить проект з підключення до газової мережі Румунії з метою забезпечення енергетичної безпеки двох країн.
Філат підкреслив, що Молдова вивчить пропозицію України про приєднання до її проекту будівництва в Одесі терміналу з прийому скрапленого газу, відзначивши, що існують і інші проекти, де можлива співпраця з українською стороною. Зокрема, влада Молдови обговорює з Азербайджаном і Румунією можливість приєднання до проекту AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector), який передбачає організацію поставок азербайджанського скрапленого природного газу (СПГ) в Європу за допомогою газопроводів через Чорноморське узбережжя Грузії, де цей газ скраплюватиметься на спеціальному терміналі, після чого танкерами буде поставлятися на термінал у румунському порту Констанца. Далі скраплений газ буде приводитися в стан природного газу і поставлятися в Румунію та інші європейські країни. Проект реалізують Азербайджан, Грузія, Румунія та Угорщина в особі компаній Romgaz (Румунія), SOCAR (Азербайджан), GOGC (Грузія), MVM (Угорщина).
Філат підкреслив, що у Молдови та України однакові цілі щодо розвитку регіонального енергетичного ринку, і вони зацікавлені в реалізації спільних проектів у контексті інтеграції молдовської та української енергосистем в ENTSO-E - Європейську мережу системних операторів передачі електроенергії.
Раніше повідомлялося, що Україна має намір збільшити обсяг експорту електричної енергії в Молдову і здійснювати її транзитні поставки далі в країни Європейського союзу. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі 2 лютого 2012 р. в Києві з головою уряду Молдови Філатом. Він відзначив зацікавленість української сторони в нарощуванні поставок електрики до Молдови, а також підкреслив необхідність завершення робіт для можливості синхронного об'єднання українських та молдовських енергосистем в європейське об'єднання ENTSO-E - Європейську мережу системних операторів передачі електроенергії. За словами українського прем'єр-міністра, це створить додаткові можливості для збільшення поставок української електроенергії в Молдову і далі транзитом до країн ЄС. Азаров зазначив, що це буде вигідно обом країнам.
У 2011 р. Україна поставила до Молдови 665,6 млн кВт/год електроенергії, або в 26,8 рази більше, ніж у 2010 р. Таке різке зростання обумовлене тим, що в 2010 р., а також в I кварталі 2011 р. Україна забезпечувала лише щомісячні сальдо-перетікання електрики з енергосистемою Молдови і не здійснювала комерційний експорт електроенергії, який був перерваний за ініціативою молдовської сторони ще в 2009 р. у зв'язку з підписанням довгострокового контракту на постачання електроенергії з Молдовської ГРЕС, розташованої в Придністров'ї, яка належить російській компанії "Інтер РАО ЄЕС".
Україна відновила комерційний експорт електроенергії до Молдови з 1 квітня 2011 р. після підписання відповідних контрактів з молдовською стороною. Комерційні поставки української електроенергії в Молдову з квітня 2011 р. почало ТОВ "ДТК Пауер-Трейд", що входить в найбільшу українську приватну енергетичну компанію "ДПЕК". Вона зобов'язалася поставляти Молдові щомісяця від 75 млн до 100 млн кВт/год електричної енергії при потужності поставок до 150 МВт. Вартість української електроенергії становить 6,1 цента за 1 кВт/год, що відповідає відпускній ціні електрики у Молдовської ГРЕС.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас