Ахіллесова п'ята: від кого залежить доля євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ахіллесова п'ята: від кого залежить доля євро

Валюта
2019
На початку січня глава уряду Греції Лукас Пападемос заявив, що вже в березні країна може оголосити дефолт за своїми зобов'язаннями: 20 березня Афінам потрібно погасити борг EUR14 млрд, а таких грошей у бюджеті немає.
Фатальною для Євросоюзу стала і п'ятниця 13-го: американське рейтингове агентство Standard & Poor's знизило кредитні рейтинги дев'яти європейських країн. Рейтинги Франції та Австрії з рівня ААА були знижені до АА+, на один щабель опустилися рейтинги Мальти, Словаччини та Словенії, а Іспанії, Італії, Португалії та Кіпру - відразу на два щаблі. При цьому 14 країн отримали негативний прогноз, а це означає, що найближчим часом їх рейтингові перспективи знову можуть бути переглянуті. І знову в гірший бік. Через тиждень дійшла черга і до банків: 23 січня S&P знизило рейтинги французьких Societe Generale, Credit Agricole і Caisse des Depots et Consignations.
Все це відразу ж позначилося на курсі євро. З початку січня євровалюту лихоманить: котирування то знижуються майже до 1,25 EUR/USD, то піднімаються вище 1,3 EUR/USD. Більшість західних аналітиків вже перестали давати прогнози щодо курсу євровалюти. Її майбутнє залежить від величезного числа факторів. Але головний - чи зуміє грецький уряд домовитися з приватними інвесторами про добровільне списання держборгу. Власникам облігацій пропонується "пробачити" державі більше половини боргів. Таким чином можна буде зменшити борг країни майже на EUR140 млрд. Два етапи переговорів (13 січня і 21-22 січня) завершилися безрезультатно. А без відповідної домовленості Греція не може розраховувати на черговий транш допомоги від МВФ, що неминуче призведе до дефолту країни.
Один за всіх
Втім, Греція - не єдина країна ЄС, для якої 2012 рік стане переломним. Нелегко доведеться всій єврозоні. У січні Світовий банк знизив прогнози зростання світової економіки з 3,6% до 2,5%, ВВП Євросоюзу і зовсім скоротиться на 0,3%. "Ескалація кризи не пощадить нікого. Зниження темпів економічного зростання і в розвинених, і в країнах, що розвиваються, може стати таким же або навіть більшим, ніж в 2008-2009 роках", - прогнозує менеджер Світового банку з досліджень глобальної макроекономіки Ендрю Бернс.
Боргова криза в Європі переходить в нову фазу: режим жорсткої економії абсолютно себе не виправдовує. За рік Греції вдалося скоротити бюджетний дефіцит всього на 0,5% ВВП. Слідом за греками проти нових, жорстких, правил життя виступили і румуни. В середині січня в Бухаресті та інших містах країни (Галац, Клуж-Напока, Крайова, Тімішоара, Ясси) пройшли демонстрації проти жорсткої економії: скорочення зарплат, заморожування пенсій і підвищення ПДВ відразу на 5%. В 2012-му хвилювання очікуються і в інших державах, зокрема в нових членах ЄС (в країнах, які увійшли до складу союзу протягом останніх років).
Зате інвестори і курсові спекулянти налаштовані оптимістично і вірять, що рано чи пізно спільне рішення буде знайдено. І навіть якщо чиновникам не вдасться домовитися про 100%-у добровільну участь власників облігацій в реструктуризації держборгу, то влада може ухвалити закон, який зробить таке списання обов'язковим. Поступово відновлюється і апетит інвесторів до вкладень: у середині січня Франція, Німеччина і Португалія розмістили єврооблігації на суму понад EUR15 млрд. Причому попит на папери в кілька разів перевищував пропозицію.
Найближчим часом у складі ЄС повинен з'явитися новий учасник. 22 січня 67% хорватів на референдумі проголосували "за" вступ до Євросоюзу в 2013 році. Останнім етапом на цьому шляху стане ратифікація договору всіма 27 країнами - членами ЄС.
Нам не все одно
Українці теж відчувають наслідки європейської лихоманки. З початку року курс купівлі євро в Україні коливався від 10,14 UAH/EUR до 10,34 UAH/EUR, курс продажу - з 10,26 UAH/EUR до 10,56 UAH/EUR. Проте глобальні наслідки ще попереду: основний удар відчують на собі банки (зокрема, фінустанови з іноземним капіталом). "Попит на кредитні ресурси в східноєвропейських країнах на три чверті задовольняється за рахунок материнських організацій, розташованих в зоні євро. Материнським структурам слід уважно аналізувати принципи стратегії на ринках, що розвиваються, оскільки вони ризикують поступитися місцем на цих ринках конкурентам з Азіатсько-Тихоокеанського регіону та місцевим фінансовим організаціям", - попереджає Енді Болдуін, керівник напрямку з надання консультаційних послуг організаціям фінансового сектора в країнах Європи, Близького Сходу, Африки і в Індії Ernst & Young.
Постраждати може і вітчизняна економіка в цілому: зниження експорту з України до країн ЄС може сповільнити і без того невисокі темпи зростання ВВП. ЄБРР, наприклад, 24 січня погіршив оцінку зростання ВВП в Україні в 2012 році на один відсотковий пункт - до 2,5%.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас