ЄС допоможе домовитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС допоможе домовитися

Енергетика
390
Вчора глава Міненерговугілля Юрій Бойко повідомив, що Україна обговорює з Росією можливість залучення Єврокомісії до участі в переговорах про перегляд газових контрактів. За словами міністра, Москва з розумінням ставиться до цього питання, тому в даний час "продовжуються конструктивні переговори щодо залучення європейських партнерів".
"Єврокомісія проявила бажання взяти участь в українсько-російських переговорах на прохання Києва. Ми дійсно... направили лист пану Гюнтеру Еттінгеру (комісару ЄС з енергетики. - ред.), в якому запросили Єврокомісію взяти участь в переговорах. Це було два тижні тому", - сказав Юрій Бойко.
А три дні тому, у вівторок, прес-служба ЄК вже поширила заяву, представники Євросоюзу готові взяти участь у газових переговорах Києва і Москви. Глава Міненерговугілля зазначив, що участь ЄК грає важливу роль насамперед у обговоренні питання про створення тристороннього консорціуму з управління і модернізації української газотранспортної системи. Раніше в "Газпромі" наполягали на отриманні контролю над ГТС через придбання контрольного пакета акцій консорціуму або приватизацію газової магістралі. Однак ці варіанти не знайшли підтримки в українському Кабміні, який наполягає на залученні ЄС як акціонера майбутнього підприємства.
На тлі значного похолодання, яке зараз відзначається в Україні, на першому місці в порядку денному Кабміну газове питання розглядається в контексті нарощення споживання дорогого російського палива. Під час вчорашнього засідання уряду перший віце-прем'єр Андрій Клюєв повідомив, що Україна збільшила середньодобове споживання імпортного природного газу до 128 млн. куб. м, у той час як наприкінці минулого тижня вона становила 115-120 млн. куб. м. "ГТС працює в штатному режимі, без збоїв і аварійних ситуацій", - сказав чиновник. Він також підкреслив, що ресурсів природного газу достатньо не тільки для проходження зимового максимуму, але і на весь опалювальний сезон.
Збільшення споживання російського газу, запевняють у Міненерговугілля, дозволить вийти на річний рівень закупівель в обсязі 27 млрд. куб. м (замість 40 млрд. куб. м за підсумками 2011 р.), про який раніше заявляв уряд. "Ми виконуємо як графік поставок до Європи, так і графік споживання в Україні", - сказав Юрій Бойко.
В "Газпромі" висловлюються проти скорочення закупівель газу "Нафтогазом" з передбачених контрактом 52 млрд. куб. м до 27 млрд. куб. м, стверджуючи, що Україна порушила терміни узгодження цього питання. Але експерти припускають, що "Газпром" піде на поступки українським партнерам, яким уже два роки не дає згоди на перегляд умов газових домовленостей. Експерти це пов'язують з дуже вигідним чинним контрактом, підписаним в 2009 р. за підтримки прем'єра Юлії Тимошенко і голови російського уряду Володимира Путіна.
"Згідно зі звітом "Газпрому", в III кварталі 2011 р. середня ціна європейського експорту компанії склала $419,6 за 1 тис. куб. м. А в той же період часу формула Путіна-Тимошенко оцінювала газ для України в $454" , - зазначає Михайло Корчемкін, директор консалтингової компанії East European Gas Analysis.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас