Закриття ex.ua може викликати хвилю народного гніву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закриття ex.ua може викликати хвилю народного гніву

4047
31 січня став недоступним найпопулярніший в Україні файлообмінник ex.ua, а 1 лютого інтернет-користувачі не змогли потрапити ще на один ресурс - upload.com.ua. Правоохоронці вбачають у стрімкому закритті файлообмінників боротьбу з піратством, інтернет-користувачі - цензуру, а опозиція попереджає, що закриття в країні популярних інтернет-ресурсів цілком може призвести до сплеску народного обурення.
"Події навколо еx.ua показали, що такий бізнес дуже ризикований і регулювання його ще тільки на початковій стадії. Саме тому нами прийнято рішення про відмову від надання подібних послуг до моменту, поки не стане ясна ситуація в законодавчому полі. Зараз робота сервісу припинена. Вся інформація з серверів вилучена. Нові файли завантажити неможливо", - повідомили в службі підтримки upload.com.ua.
Проте, доступ на цей сайт поки не закритий, а от доменне ім'я ex.ua вже знято з обслуговування. Міліція стверджує, що зацікавилася діяльністю еx.ua у зв'язку зі зверненнями, які надходять від офіційних представників провідних світових виробників програмного забезпечення, таких як Adobe Systems Inc., Microsoft Corporation, Graphisoft Inc.
Проте, в "Майкрософт Україна" заявляють, що не ініціювали перевірку сервісу ex.ua. "Наша компанія не є безпосереднім ініціатором перевірки ex.ua. Але цей ресурс відомий у світі як один з найбільших піратських сайтів, тому такий результат був закономірним", - йдеться в повідомленні керівника департаменту захисту інтелектуальної власності "Майкрософт Україна" Юрія Омельченка.
Щоб не говорили, припинення роботи найпопулярнішого в країні файлообмінника вже призвело до сплеску обурення з боку інтернет-користувачів. Найбільш активні з них вже об'єдналися в групи і атакують сайти правоохоронних органів і влади. Увечері 31 січня перестав працювати сайт МВС, а 1 лютого неможливо було потрапити вже й на офіційний сайт президента України.
Люди готові і до реальних, а не кібер-протестів. Близько сотні людей 1 лютого зібралися під стінами українського МВС, щоб захистити популярний інтернет-ресурс, а в опозиції вважають, що це лише початок.
"Закриття ех.ua - це виключно тупа і примітивна зачистка. Це удар не по конкретному файлообміннику і його керівництву, а по звичайних людях, які зберігали на ньому свою інформацію. І я підозрюю, що якщо люди не можуть самоорганізуватися з приводу якихось політичних речей, то вони дуже швидко організуються, якщо справа стосується особисто їх та їхньої власності. Всі прогресивні українці можуть об'єднатися навколо керівництва або ідеологів цього сайту", - з обуренням заявив секретар парламентського комітету зі свободи слова та інформації, член фракції НУ-НС Юрій Стець.
Цілком можливо, що і час для атаки правоохоронних органів на ex.ua обрано не випадково. "Взагалі оригінально в такі морози вдаватися до таких непопулярних дій. Тому що люди реально могли вийти на вулиці", - зазначив адміністратор "Української мережі обміну трафіком" (UA-IX) Сергій Поліщук.
У той же час він визнає, що користувачі ex.ua досить швидко знайшли звичному ресурсу заміну. "Альтернатива є завжди. Інша річ, що не всі файлообмінники так відомі і розкручені. Падіння інтернет-трафіку вчора до вечора склало менше 6%, що ще раз свідчить про те, що люди вже переключилися", - роз'яснив експерт Фокус.ua.
Представники влади, в свою чергу, побоюються, що закриття ex.ua спровокує зростання кількості файлообмінників в Уанеті, і обіцяють прийняти закон для боротьби з піратством у Мережі.
"Це викличе не тільки появу нових файлообмінників, а й обурення інтернет-користувачів, які звикли до крадіжки контенту. Це соціальне лихо. І наше політичне завдання пояснити, що злодійство в будь-якому вигляді - це злодійство і воно аморальне і протизаконне. Звісно, такі сайти правильно закривати. Ця проблема порушується в законі, над яким ми працюємо і в ньому ми прописуємо відповідальність за піратство", - розповіла Фокус.ua перший заступник голови парламентського комітету з питань свободи слова та інформації, регіонал Олена Бондаренко.
Однак противники влади стверджують, що звинувачувати ex.ua у піратстві - це принаймні не коректно. "Не існує історії, пов'язаної з піратством, оскільки файлообмінник - це не сайт, який вивішує щось, не маючи авторських прав", - пояснює Юрій Стець.
Підтримує його власник компанії ProstoPrint Денис Олейников. "Спроби МВС подати наїзд на файлообмінник як "боротьбу з піратами" не витримують ніякої критики. І ось чому. Ex.ua - це транспорт. Так само, як prostoprint.com, infostore.org. Так само, як facebook, vkontakte і google docs. І цим транспортом користуються люди - з різними цілями. Я сів у Пежо і відвіз дитину на тренування. А завтра наркоман сів у інший Пежо і збив десять людей. Пошлемо УБОЗ на заводи Пежо?", - написав Олейников на своїй сторінці в Facebook.
Глава Інтернет Асоціації України Тетяна Попова бачить тільки одну альтернативу файлообмінникам, що закриваються в Україні, - медійні бібліотеки з символічною абонентською платою. "Альтернативою можуть бути тільки аудіо, відео, тобто медійні бібліотеки з можливістю доступу до них за розумну абонементну плату. Бо альтернативою куплені за 100 грн. у магазині нібито ліцензійні диски нею бути не можуть", - запевнила експерт Фокус.ua.
Нагадаємо, файлообмінник еx.ua був запущений в 2009 році. Ресурс наповнювався в основному самими користувачами, які завантажували на сервер як особисту інформацію, так і численні копії фільмів і музики. Перед закриттям місячна аудиторія ресурсу сягала 6 млн осіб. На сайті розміщено понад 200 тис. релізів.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас