Гривня перестає фальшивити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня перестає фальшивити

Валюта
1058
Фальшиві купюри стають рідкістю. Як повідомили в Нацбанку, минулого року на 1 млн шт. гривневих банкнот припало 3,4 шт. підроблених, тоді як в 2010 році цей показник становив 5 шт., а в 2009 році - 5,5 шт. Таким чином, в 2,513 млрд банкнот, що перебувають в обігу, минулого року вдалося виявити 8544 підроблені купюри. Велика частина вилучених з обігу фальшивок припала на банкноти номіналом 200 грн (в основному 2001 року випуску), 50 грн і 20 грн. Підробок в Україні виявляється в 13,5 разів менше, ніж в Євросоюзі, де минулого року на 1 млн банкнот євро припадало 46 фальшивок, а роком раніше - 55. В НБУ підрахували, що в порівнянні з 2010 роком кількість вилучених з української банківської системи підроблених купюр скоротилася на 35,3%, а їх сума - на 46,5%.
Банкіри підтверджують інформацію Нацбанку про зниження обсягу виявлених підробок, відзначаючи, що українська валюта не користується авторитетом у фальшивомонетників. "Серед загальної кількості фальшивих банкнот лідирують купюри 50 євро, 200 євро, а також 100 доларів США, - говорить директор операційного департаменту банку "Фінанси та Кредит" Галина Калашникова. - Різко скоротилася кількість підроблених банкнот національної валюти, при цьому їх виробники віддають перевагу купюрам в 100 грн і 200 грн". Заступник голови правління, начальник операційного департаменту Єврогазбанку Олена Шиманська зазначає, що найважче виявити підробку стодоларової купюри випуску 1996 року. "У неї не було інфрачервоного захисту і ультрафіолету, тому навіть фахівцям банку складно визначити підробку", - пояснює вона.
Учасники ринку відчули зниження кількості фальшивих доларів після того, як в 2009 році в Колумбії і Перу були закриті найбільші центри з їх виготовлення. "Центробанки постійно працюють над підвищенням рівня захисту друкованих банкнот. Постійно змінюють дизайн, як в доларі США, або застосовують все нові елементи захисту, як у євро, - каже Калашникова. - Технічний рівень контрольного обладнання в банках та торгових точках зростає набагато швидше, ніж обсяг готівкової грошової маси. Та й населення зараз більш поінформоване про ознаки підроблених банкнот". "Купюри нового зразка виготовити складніше, тому кількість підробок постійно скорочується - в міру вилучення з обігу старих грошей", - пояснює заступник голови правління банку "Контракт" Сергій Алексєєнко.
Однак частина підробок, на думку експертів, все ж залишається в обігу. "У банках фальшиві купюри виявляються всі рідше, тому що поліпшується технічне оснащення для їх перевірок. Підробки найчастіше несуть на стихійні ринки або в пункти обміну, де гірша техніка і більший оборот", - відзначає Шиманська. При цьому виявити фальшиві банкноти стає все тяжче. "Якість підробок з кожним роком зростає і далеко не завжди навіть передовому обладнанню та висококваліфікованому касиру під силу виявити суперфальшивку. Однак таких купюр на нашому ринку, на щастя, небагато", - говорить заступник начальника управління грошового обігу, неторгових і касових операцій ПУМБ Максим Салутін.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас