Експерт: Газпрому ще рано списувати українську ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Газпрому ще рано списувати українську ГТС

Енергетика
668
У найближчі десять років нічого з українською газотранспортною системою не відбудеться. У цьому переконаний депутат від "БЮТ-Батьківщина", радник прем'єр-міністра Юлії Тимошенко з питань ПЕК Олександр Гудима, пише "Дело".
"Вона буде транспортувати газ в плюс-мінус існуючих обсягах. Тому в нас є час упорядкувати своє енергоспоживання до рівня європейських стандартів, щоб ми не залежали від поставок російського газу. Скористаємося ми цим часом, я не знаю", - зазначив депутат. Однак, за його словами, навіть після того як "Північний" і "Південний" потоки запрацюють на повну потужність, Газпром не зможе обійтися без нашої ГТС.
"Подивіться плани Газпрому - вони доступні у відкритому користуванні, - де вони рахують енергетичні баланси ЄС з урахуванням закриття Німеччиною АЕС. Це дослідження російських стратегічних інститутів. Так от, за їхніми підрахунками, повністю будуть заповнені "Північний" і "Південний" потоки, а українська ГТС буде транспортувати близько 100 мільярдів кубометрів газу", - розповів Гудима.
"Ну, припустімо, Росія реалізує ще якісь проекти в обхід України. Припустімо, через 20 років ГТС буде транспортувати 50 мільярдів. Це дасть нам дохід не в 1,5-2 мільярди доларів, а в 1 мільярд. Ми що, живемо тільки ГТС? Для нас головне - вибудувати систему європейських принципів і рівноправності в наших взаєминах з усіма партнерами", - підкреслив експерт.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас