Мосміськсуд відхилив скаргу Ходорковського на другий вирок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мосміськсуд відхилив скаргу Ходорковського на другий вирок

Кримінал
103
Мосміськсуд відхилив скаргу Михайла Ходорковського на другий вирок. Таке рішення ухвалила суддя Ольга Єгорова, повідомили в прес-службі суду.
14 листопада 2011 р. Московський міський суд відмовив у задоволенні наглядових скарг на вирок Михайлу Ходорковському та Платону Лебедєву. Як прокоментував ці документи адвокат М. Ходорковського Вадим Клювгант, "суть наглядової відповіді до неможливості "глибока" і настільки ж знайома: все правильно у вироку та касаційному визначенні, тому що це сказано у вироку та касаційному визначенні". Клювгант також повідомив, що після отримання постанов адвокати мають намір оскаржити їх у глави Мосміськсуду Ольги Єгорової.
30 грудня 2010 р. Хамовнічеський районний суд Москви виніс вже другий вирок Ходорковському і Лебедєву. Він засудив екс-главу НК "ЮКОС" Ходорковського і колишнього керівника МФО "МЕНАТЕП" Лебедєва до 14 років позбавлення волі кожного. Суд визнав їх винними за ч.3 ст.160 (привласнення або розтрата, вчинені з використанням свого службового становища, а також у великому розмірі), ч.3 ст.174.1 (легалізація (відмивання) коштів та іншого майна, отриманих у результаті вчинення злочину, організованою групою) Кримінального кодексу РФ.
24 травня 2011 р. Мосміськсуд знизив термін ув'язнення Ходорковському і Лебедєву по другій кримінальній справі з 14 до 13 років. Термін відбування покарання для Ходорковського рахується з 25 жовтня 2003 р., для Лебедєва - з 2 червня 2003 р. Таким чином, Ходорковський і Лебедєв вийдуть на свободу в 2016 р. Вирок у другій справі Ходорковському і Лебедєву вступив в законну силу. Разом з тим суд на прохання держобвинувачення знизив фігурантам справи обсяг викраденої нафти майже на 130 млн т, або більш ніж на 68 млрд руб. Самі обвинувачені та їхні адвокати, виступаючи в суді, говорили про незаконність їх кримінального переслідування і винесеного вироку, а також про тиск на суд з боку, зокрема, прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна, який незадовго до винесення вироку у другій справі бізнесмена заявив у зв'язку зі "справою Ходорковського", що "злодій повинен сидіти у в'язниці".
Також 23 листопада 2012 р. повідомлялося, що адвокати Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва подали нову скаргу до Європейського суду з прав людини на порушення, допущені під час судового процесу у другій кримінальній справі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас