Рентгенівський спалах на Сонці впливає на супутникову апаратуру, але не страшний для людей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рентгенівський спалах на Сонці впливає на супутникову апаратуру, але не страшний для людей

44
Потужний рентгенівський спалах на Сонці, що стався в ніч на суботу, призвів до різкого зростання потоку заряджених частинок у навколоземному просторі, що може загрожувати космічним апаратам, повідомив керівник центру прогнозів космічної погоди Інституту земного магнетизму, іоносфери і розповсюдження радіохвиль (ІЗМІРАН) Сергій Гайдаш.
За інформацією Центру космічної погоди Національного управління океанічних атмосферних досліджень США (NOAA), в п'ятницю о 18.37 за Гринвічем (22.37 мск) на Сонці стався спалах рентгенівська класу Х2. Його джерелом була активна область 1402, яка раніше вже була джерелом кількох спалахів, що призводили до магнітних бур на Землі.
Нинішній спалах став найпотужнішою з початку листопада 2011 року та призвів до появи викиду сонячної плазми, проте цього разу викид не вплине на Землю - активна область пішла до західного краю сонячного диска і "удар" пройде мимо Землі. Проте в районі Землі вже в ніч на суботу почалося різке зростання потоку заряджених часток - протонів і електронів, у тому числі найбільш небезпечних для електронної апаратури супутників протонів з енергією понад 100 мегаелектронвольт. Заряджені частинки, потрапляючи в мікросхеми супутника, можуть пошкоджувати напівпровідникові прилади і виводити їх з ладу. "Потік протонів всіх енергій перейшов небезпечний рівень, електрони теж перевищили небезпечний рівень, в сукупності це дуже не добре", - сказав Гайдаш. За його словами, вчені не очікували, що активна область 1402 буде здатна "видати" настільки потужні події після того, як вона послужила джерелом декількох спалахів. Співрозмовник агентства відзначив, що зростання потоку заряджених частинок було настільки потужним, що його зафіксували навіть наземні детектори.
"Останній раз така подія фіксувалася 13 грудня 2006 р.", - сказав він. Разом з тим, Гайдаш підкреслив, що ніякої загрози для людей ця подія не несе, вона не може також надати якийсь вплив на їхнє самопочуття.
Останній раз рентгенівський спалах класу Х2 було зафіксовано 3 листопада 2011 року. Спалахи на Сонці в залежності від потужності рентгенівського випромінювання діляться на п'ять класів: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі в 10 нановат на квадратний метр. При переході до наступної букви потужність збільшується в десять разів.
У вівторок, 24 січня, на Землі відбулася буря, пов'язана зі спалахом класу M9, яка була зафіксована на Сонці вранці 23 січня в активній області 1402. Цей спалах супроводжувався корональним викидом маси - викидом мільярдів тонн сонячної плазми.
Цей плазмовий згусток летить зі швидкістю 700-1000 кілометрів на секунду. Потік заряджених частинок вдаряє в магнітосферу Землі, викликаючи геомагнітні збурення - магнітні бурі і полярні сяйва.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас