Україна запаслася "непопулярною валютою"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна запаслася "непопулярною валютою"?

Банківські метали
3633
Торік Україна купувала валюту, яка не входить до бази розрахунку спеціальних прав запозичення (СПЗ), а також купила золота на 136 млн доларів. Про це розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
За його словами, скорочення золотовалютних резервів України відбулося за рахунок зменшення кількості валюти, що зберігається на депозитах в інших банках. "Якщо бути більш точним, то варто зазначити, що зменшилася кількість валюти, яка входить до бази розрахунку спеціальних прав запозичення (СПЗ). Це, насамперед, долари і євро, запаси яких скоротилися на 5,44 млрд доларів. Зате збільшилася кількість валюти, яка не використовується при розрахунку СПЗ - на 2,66 млрд доларів. Швидше за все, це можуть бути австралійські долари і швейцарські франки, які так активно купував НБУ в 2011 році. А може і російські рублі", - припустив Охріменко.
За його словами, українським законодавством такого роду угоди не заборонені. У золотовалютних резервах може бути будь-яка валюта, а не лише та, яка використовується при розрахунку СПЗ. "Просто валюта, яка входить в розрахунок СПЗ, - це головна валюта світової економіки", - відзначає він.
Крім того, як повідомив експерт, за 2011 рік обсяг інвестицій золотовалютних запасів у цінні папери зменшився на 352 млн доларів. "Взагалі у цінних паперах, (а це, як правило, облігації інших країн світу), перебуває 58,7% всіх золотовалютних резервів України", - говорить Охріменко.
За 2011 рік також було куплено близько 16 тис. тройських унцій золота для формування золотовалютних резервів на суму 136 млн доларів. "Але частка золота в золотовалютних резервах України залишається невеликою - всього 4,3%", - відзначає експерт.
У 2012 році Україні потрібно буде погасити зовнішні борги і віддати відсотки по них на суму 7,7 млрд доларів. З них тільки за перший квартал 2012 року - 948 млн доларів. "Тож нові кредити МВФ дуже потрібні. Або потрібно більше продавати валютних ОВДП, щоб за рахунок одержуваної валюти було чим віддавати борги нерезидентам", - зазначає Олександр Охріменко.
Як повідомлялося раніше, станом на 1 січня 2012 року, золотовалютні резерви України склали 31,79 млрд доларів, що на 2,8 млрд доларів менше, ніж на початку року.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас