Назад до традицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Назад до традицій

Аграрний ринок
1318
Кабінет Міністрів України вніс на розгляд парламенту законопроект №9707-1 "Про засади органічного виробництва". Якщо документ приймуть, то в сільському господарстві можна чекати справжньої революції. Сьогодні, як не сумно, незважаючи на величезний аграрний потенціал, Україна так і не змогла освоїти його через затяжну земельну реформу, чиновницький бюрократизм та хронічне безгрошів'я селян. Наша держава, яку всі провідні економісти називають потенційним аграрним гігантом, не може конкурувати з іншими аграрними лідерами в обсягах виробництва сільськогосподарської продукції. Проте "взяти" нові ринки органічної продукції - цілком під силу. Це якраз той випадок, коли наша відсталість може перетворитися в реальну перевагу в боротьбі за європейські ринки і нових споживачів.
Зараз в Україні де-юре не існує органічних продуктів, тому що немає закону і стандартів, які регулюють цю сферу і виробництво такої продукції. З доброї волі виробник органіки може пройти сертифікацію у певної міжнародної компанії-сертифікатора і поставити відповідну позначку на етикетці своєї продукції. Але робити це його ніхто і ніщо не зобов'язує. Та й сама сертифікація - процедура тривала (вимагає декількох років) і недешева (кілька десятків тисяч гривень). Тому наскільки органічний продукт, який не має ніякої сертифікації, залишається лише здогадуватися. За таких умов покупець не захищений і ризикує загубитися в морі продукції "псевдоорганіки".
Щоб виправити це, автори законопроекту пропонують в органічному виробництві заборонити використовувати хімічно синтезовані речовини, консерванти, барвники синтезовані, гормони, антибіотики, ароматизатори, стабілізатори, підсилювачі смаку, генетично модифіковані організми. Документом також пропонується ввести обов'язкову платну сертифікацію для виробництва та продажу "органіки", маркування та обов'язкове використання державного логотипу з написом "органічний продукт". Виробник паралельно може використовувати власний логотип. У разі порушень орган сертифікації матиме право тимчасово призупинити дію сертифіката відповідності або анулювати його.
Прийняття такого закону збільшить кількість виробників, тому що з'являться додаткові гарантії захисту, говорить "Дню" голова Асоціації виробників органічної продукції "БіоЛан Україна" Василь Пандус.
З точки зору експерта з питань якості та безпеки продукції "Українського клубу аграрного бізнесу" Олександра Вержиховського, дуже позитивним є введення маркування органічної продукції. "Сьогодні вона не регулюється, тому на ринку багато "псевдовиробників", які, не порушуючи жодного закону (бо його просто немає), наносять на упаковки своїх продуктів різні написи, наприклад, "органік", "екологічний", "біо-" тощо, навіть якщо продукт не є таким", - говорить він. За його оцінками, несправжньою є більше половини всієї органіки на прилавках українських магазинів. Взагалі ж, каже експерт, частка органічних продуктів - близько 1% від усього обсягу продуктів.
"На кінець 2011 року ринок споживання органічних продуктів в Україні зріс у грошовому вимірі до 5,1 мільйонів євро", - деталізує показники галузі за рік голова правління Федерації органічного руху України Євген Милованов. У порівнянні зі світовим аналогічним показником - понад 60 мільярдів євро - це крапля в морі. Проте темпи приросту радують. "Зростання за рік склало понад 100%. Більш-менш постійними стали площі під органічне сільське господарство - 270 тисяч га. Правда, якщо порівнювати цю цифру за останні шість років, то вона в загальному світовому рейтингу зменшилася: Україна з 18-го перемістилася на 21-е місце за площею сертифікованих сільськогосподарських угідь. А за обсягами ріллі під органічне господарство Україна входить до десятки країн світу", - розповідає він.
Полегшення від появи галузевого закону чекає один з найбільших виробників органічного м'яса і молока в Україні, голова групи компаній "ЕтноПродукт" Олег Жуковський. Але з іншого боку, говорить підприємець, він боїться, що хороша ініціатива, підсолоджена корумпованістю української бюрократії, може зійти нанівець. Щоб отримати сертифікат на виробництво органічної продукції, потрібно провести неупереджений аналіз, розповідає він. А хто буде видавати сертифікати та підтверджувати органічний статус виробника і переробника, запитує виробник і сам відповідає: державна або акредитована при державній структурі приватна компанія. "У нашій корумпованій державі чого хочеш можна чекати", - підсумовує він. Підприємець не відкидає варіант, що за хабар направо і наліво будуть роздавати такі сертифікати. Сьогодні Жуковський добровільно сертифікує свою продукцію за європейськими стандартами і не збирається відмовлятися від цього, навіть після прийняття закону. Європейський плюс український сертифікати, на його погляд, відкриють шлях до зовнішніх ринків і допоможуть його продукції знайти шлях до шлунків українців.
Є питання і пропозиції до законопроекту у експертів. Вержиховський вважає поданий до ради документ рамковим. Важливі для галузі питання відкладаються на більш пізній час, зокрема, створення центрального органу виконавчої влади з питань аграрної політики у сфері органічного виробництва та прописування детальних правил органічного виробництва.
З точки зору голови правління Федерації органічного руху України, для ефективного розвитку органіки доречно передбачити і фінансову підтримку виробників і переробників такої сировини, пропаганду культури споживання органічних продуктів і підтримку в боротьбі проти псевдоорганіків. "Я за введення державної фінансової підтримки сертифікованих виробників органічних продуктів. У Європі (залежно від спеціалізації сільгоспугідь) фермери отримують з бюджету від 30 до понад 1000 євро на 1 гектар. У сусідній Молдові ця цифра становить 23-50 євро. 50 євро - це той мінімум, з якого варто починати таку підтримку в Україні", - деталізує він подальший план з підтримки галузі. Однак у такому випадку потрібно бути обачними, щоб не вийшло так, що це буде єдиним стимулом при переході на органічне виробництво. Світовий досвід показує, що фермер повинен розуміти і усвідомлювати особливості органічного виробництва. Інакше бюджетне дотування може вилитися в те, що споживачі не отримають справді органічний продукт, говорить він.
"Минулого року колишній міністр сільського господарства Німеччини Рената Кунаст виступила з ініціативою щодо надання фінансової підтримки в ЄС виключно господарствам, які особливу увагу приділяють екологізації агровиробництва, щоб не складалася ситуація, коли однією рукою калічать землю і людей, а іншою - лікують, - розповідає Милованов. - Можливо, в Україні теж варто прислухатися до цієї думки, зробивши органічне виробництво пріоритетним напрямком розвитку АПК на найближчі роки".
З цим згоден Вержиховський. Але, на його погляд, не законом єдиним потрібно боротися за чистоту ряду органічної продукції. Було б добре, якби паралельно з галузевим законом, каже експерт, приймався державний стандарт з виробництва органічної продукції, що ґрунтується на європейському стандарті.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас