Війна з Іраном обвалить економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Війна з Іраном обвалить економіку

Енергетика
10928
Один за одним міжнародні політологи заявляють про неминучість війни в Ірані, який не бажає згортати свою ядерну програму. Підготовка до військових дій вже почалася: США відправили до Перської затоки дві авіаносні угруповання з ракетними есмінцями і десантними кораблями, Великобританія - свій найсучасніший і потужний ескадрений міноносець "Дерінг", а з учорашнього дня почало діяти ембарго ЄС на постачання нафти з Ірану, і до 1 липня всі члени Євросоюзу повинні будуть повністю згорнути іранський імпорт, пише Сегодня.
"Якщо два-три роки тому війна проти Ірану була лише туманною перспективою, то зараз її ймовірність досягає 100%, - заявив ІТАР-ТАСС італійський політолог Джульєтто К'єза. - Це буде велика і ризикована війна для тих, хто її розв'яже. Але знищити негайно іранських лідерів і розхитати ситуацію не вдасться".
Українські експерти поки сподіваються, що все закінчиться на рівні погроз, хоча є сили, які хочуть найближчим часом повалити існуючий в Ірані ісламський режим.
"Зараз ми спостерігаємо гру м'язів, але не підготовку до війни, і, думаю, цим все закінчиться. Хоча сьогодні складно сказати, чи піде Тегеран на поступки, - заявив експерт Інституту сходознавства НАН України Сергій Данилов. - Але у цієї війни є свої лобісти - Саудівська Аравія та Ізраїль, які вважають, що зараз найбільш сприятливий момент, щоб повалити Махмуда Ахмадінеджада і в цілому нинішній режим в Ірані". При цьому поки не ясно, чи є всередині Ірану сили, готові підтримати зусилля Заходу, як це було в Лівії.
"Міське населення погано ставиться до нинішнього режиму, і вони готові на акції протесту, але як вони себе поведуть у разі початку бомбардувань, складно сказати", - зазначив Данилов.
Криза
У цієї війни є великі шанси заглибити світову економіку в нову кризу, на межі якої балансують ЄС і США. Найочевидніше побоювання - дефіцит нафти, адже Іран поставляє 2,4 млн барелів на світову арену щоденно (5% від загального споживання нафти). Для порівняння: поставки Лівії до революції - 2%. Є побоювання, що Іран перекриє Ормузську протоку, через яку здійснюється транспортування нафти і газу не тільки з Ірану, а й з Іраку, Кувейту, ОАЕ і Катару. А швидко компенсувати 17 млн барелів нафти, що надходять через Перську затоку, просто неможливо. Нафтове ембарго вже позначилося на Греції, де в очікуванні санкцій ЄС постачальники збільшили вартість бензину на 5% (до 1,705 євро за літр) і дизпалива на 6% (до 1,01 євро).
Від війни в Ірані може постраждати і Україна. "Будь-який подібний конфлікт обов'язково позначиться на Україні, тому що ми - країна, яка все більше залежить від імпорту моторних палив, - заявив аналітик ринку нафтопродуктів Дмитро Мосієнко. - При далеко не самому несприятливому розвитку подій ціни на нафту можуть злетіти на 50%, і для України це буде страшним шоком. Адже тоді ціни на бензин зростуть до 16-17 грн за літр і вище, і економіка України, що ледь приходить до тями від фінансових катаклізмів, може цього не витримати".
"Зростаючі ціни на енергоресурси дуже згубно позначаться на темпах зростання світової економіки, української економіки, і тим більше - на темпах зростання європейської економіки, яка і так має негативні показники. У ближній перспективі євро може подорожчати на 5%, але в середньостроковій - все ж буде знижуватися, адже проблеми в Греції, Італії залишаються", - вважає український експерт зі світових ринків Eavex Capital Костянтин Литвин.
Іранці скуповують золото і валюту
В Ірані живуть близько сотні українок, в основному, дружини місцевих жителів. "Сегодня" поспілкувалася з деякими з них, і наші дівчата запевнили, що поки виїжджати не збираються.
"Тегеран живе в звичайному режимі. Поки немає побоювань, що буде війна, адже загрози регулярно звучать, - зазначила мешканка Тегерана Юлія. - Живемо, як зазвичай. Правда, іранці почали скуповувати золото і валюту, не вистачає доларів, і іранський ріал трохи впав. Золото теж підвищилося в ціні. Нещодавно зникли засоби гігієни і памперси, але зараз, мабуть, наша влада знайшла можливість їх завезти, все є, але тільки коштує дорожче. А більше ми поки не відчуваємо дій міжнародних санкцій. Особливого ажіотажу на продукти також поки немає, але тепер, я думаю, що щось треба закупити".
Посольство України в Ірані працює в штатному режимі, тим більше що в Тегерані не спостерігається ознак запровадження підвищених заходів безпеки. Тут поки що всі вірять, що війни не буде.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас