Азаров готовий змінювати Податковий і Бюджетний кодекси заради законопроекту про вищу освіту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров готовий змінювати Податковий і Бюджетний кодекси заради законопроекту про вищу освіту

Казна та Політика
395
Кабінет Міністрів має намір доопрацювати нову редакцію закону "Про вищу освіту" до його розгляду у Верховній Раді в першому читанні. Про це сказав прем'єр-міністр Микола Азаров після обговорення законопроекту з представниками вузів та студентами. Після зустрічі він поцікавився у присутніх, чи варто відкликати його з парламенту, на що більшість керівників вузів не погодилася. Однак за відкликання висловлювалися противники законопроекту від деяких студентських організацій та кілька представників вузів.
"Кабінет Міністрів може послати пропозицію щодо свого ж власного законопроекту, і до розгляду ми можемо врахувати ті пропозиції, які звучали", - сказав Азаров. Він зазначив, що уряд очікує від нової редакції закону його відповідності вимогам розвитку економіки.
"Закон повинен стимулювати такий розвиток. Мене найбільше цікавило, а чи відповідає закон ось цього магістрального напрямку потреб нашої країни зараз? Я, відверто кажучи, вважаю, що в цій частині закон потребує дуже серйозного доопрацювання", - зазначив Азаров. Прем'єр додав, що повинні бути створені серйозні стимули для того, щоб бізнес активно допомагав розвитку вищої освіти.
"І я готовий піти на ці стимули шляхом внесення відповідних змін до Податкового та Бюджетного кодексів, а також інші документи", - підкреслив Азаров.
За словами прем'єра, він готовий ініціювати звільнення від певних податків кошти бізнесу, які можуть піти на розвиток вищої освіти. Він також виступив за розширення автономій у вузах та органів студентського самоврядування, разом з тим зазначивши, що вона повинна відбуватися в межах розумного.
За підсумками зустрічі було прийнято рішення створити оперативну робочу групу з доопрацювання законопроекту на чолі з виконуючим обов'язки ректора Київського політехнічного інституту Михайлом Згуровським. Прем'єр зазначив, що через 2 тижні зустрінеться з представниками робочої групи, але підкреслив, що прийняття нової редакції закону "Про вищу освіту" назріло давно, і затягувати з ним не варто.
Як повідомлялося, 28 грудня в Раді був зареєстрований законопроект Кабміну №9655 про вищу освіту, який передбачає, зокрема, збільшення терміну навчання за програмою магістра до 1,5-2 років, в аспірантурі за освітньо-науковою програмою доктора філософії - з 3 до 4 років, а в докторантурі для отримання наукового рівня доктора наук - 3 роки.
Документ також передбачає ліквідацію рівнів акредитації (I-IV) і введення акредитації вищих навчальних закладів за типами: університет, академія, коледж, професійний коледж. Передбачено також, що розмір стипендії студентів не може бути меншим від встановленого прожиткового мінімуму, а розмір оплати за навчання студентів на платній основі за договорами не може змінюватися протягом усього терміну дії договору.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас