Обсяг проблемних кредитів в Україні в 2011р зменшився на 18% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг проблемних кредитів в Україні в 2011р зменшився на 18%

Кредит&Депозит
558
Загальна сума проблемних кредитів в Україні в 2011 році знизилася на 54 млрд грн, або на 18%, - до 243 млрд грн, таку оцінку наводить рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" з посиланням на дослідження ринку проблемних активів, проведене його експертами.
"За останній рік частка проблемної і потенційно проблемної заборгованості за кредитами банків зменшилася з 36% до 30% портфеля юридичних осіб та з 50% до 40% портфеля фізичних осіб", - йдеться в прес-релізі "Кредит-Рейтингу".
Згідно з дослідженням, зниженню рівня проблемної заборгованості сприяла активна робота банків з проблемними активами на тлі обережної кредитно-інвестиційної політики. "Зменшення суми проблемної заборгованості відбулося в основному завдяки списанню безнадійних кредитів, що більш активно проводиться банками після набрання чинності постановою НБУ № 424 від 13 вересня 2010 року (в даний час порядок списання регламентує постанова НБУ № 172 від 1 червня 2011 року)", - відзначається в прес-релізі.
Крім того, за даними агентства, банки проводили роботу з реалізації заставного майна, а також стали більш активно пропонувати клієнтам програми реструктуризації з частковим списанням боргу за умови самостійного погашення клієнтом певної суми.
"Ринок продажу проблемних кредитних портфелів банків залишається досить млявим. Менш популярними також стали операції з передачі проблемних активів пов'язаним компаніям після роз'яснення НБУ № 40-511/2689-8768 від 25 липня 2011 року, що уточнює умови здійснення операцій з продажу проблемних кредитів з відстрочкою платежу. Відповідно до цього роз'яснення, такі операції розглядаються як кредит компанії, на яку передаються проблемні активи, і підлягають 100% резервуванню", - відзначають в агентстві.
У прес-релізі також підкреслюється, що незважаючи на прийнятний рівень капіталізації, банківська система України залишається чутливою до стану реального сектора економіки, низка галузей якої перебувають у стані перманентного спаду. "У випадку рецесії в економіці країни існує ризик погіршення якості кредитних портфелів банківського сектора", - резюмується в повідомленні.
Агентство "Кредит-Рейтинг" працює на українському ринку з 2001 року і спеціалізується на визначенні кредитних рейтингів за національною шкалою.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас