Відносини обвуглилися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відносини обвуглилися

Енергетика
1132
Складнощі в переговорах з Росією про умови газових поставок спровокували Україну звернути увагу на розширення використання вугілля - традиційного для країни палива власного видобутку. Це дозволить заощадити на закупівлях дорогого імпортного газу і підвищити ефективність роботи вугільної галузі.
За допомогою китайських партнерів протягом року Україна розраховує перевести теплоелектроцентралі (ТЕЦ) на спалювання водно-вугільної суміші. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко. "Ми цю роботу вже розпочали. Як тільки буде прийнятий закон про виведення ТЕЦ з числа об'єктів, що не підлягають приватизації, ми будемо їх направляти на приватизацію або концесію з однією умовою - переведення на водно-вугільну технологію, яку зараз розробляємо разом з китайськими партнерами" , - сказав він.
За підрахунками Міненерговугілля, здійснення подібних планів дозволить заощадити близько 6 млрд. куб. м газу на рік. Крім того, уряд має намір розширювати в Україні видобуток і використання як традиційного природного газу, так і сланцевого газу і газу вугільних родовищ.
Оптимізувати використання блакитного палива в економіці за короткий термін українська влада спровокувала складності в переговорах з Росією про умови газових поставок, які тривають вже майже два роки. Київ вважає чинні контракти несправедливими, оскільки закладені в них умови ціноутворення змушують Україну закуповувати російський газ за ціною вищою, ніж у країнах ЄС. За інформацією "Нафтогазу України", його вартість у першому кварталі 2012 р. складає $416/1 тис. куб. м, у другому і третьому кварталах - $418, у четвертому - $ 413.
У зв'язку з високою ціною палива України заявила про намір знизити закупівлі в "Газпрому" в 2012 р. з передбачених контрактом 52 млрд. куб. м до 27 млрд. куб. м газу. Але в російській монополії стверджують, що час для переговорів щодо обсягів закупівель палива на цей рік вже втрачено: річний контрактний обсяг може бути змінений не пізніше ніж за півроку до початку поставок, а Україна нібито ці терміни порушила. "У 2012 р., як усім відомо, контрактний обсяг поставки становить 52 млрд. куб. м, і навіть чисто теоретично не може бути знижений до 27 млрд. куб. м", - заявив Сергій Купріянов, офіційний представник "Газпрому".
Однак Михайло Корчемкін, директор East European Gas Analysis, зауважив: "Між іншим, деяким імпортерам російського газу вдалося на практиці зробити те, що "Газпром" вважає неможливим для України навіть теоретично. Наприклад, в 2010 р. Туреччина з 30 млрд . куб. м сумарного законтрактованого обсягу відібрала лише 18 млрд. З 2008-го по 2010 р. Італія відносно безболісно знизила закупівлі з 22,3 до 13,1 млрд. куб. м ". "Схоже, що російське керівництво і "Газпром" особливо виділяють експортний український контракт з усіх інших газових угод", - зазначив експерт.
Він вважає, що "Газпром" відмовляє Україні і дає поблажки своїм італійським і турецьким партнерам, щоб підрядники російської монополії добре заробили на будівництві газопроводів, що з'єднують півострів Ямал з узбережжям Чорного моря. "Італія - основний партнер у проекті "Південний потік", поступки Туреччини необхідні для отримання дозволу на будівництво в ексклюзивній економічній зоні цієї країни на Чорному морі, а конфлікт з Україною потрібен російській стороні для виправдання проекту обхідного газопроводу. Якщо "Газпром" поступиться Україні, то проект буде виглядати непотрібним", - підсумував Михайло Корчемкін.
Прагнучи знизити значення української ГТС в транзиті російського газу до країн ЄС, які забезпечують найбільші прибутки "Газпрому", глава компанії Олексій Міллер вчора заявив, що її майбутня роль, з урахуванням будівництва "Південного потоку", повністю залежить від позиції української сторони. "Якщо, як можна почути в Україні, ГТС - це історичний скарб, то, мабуть, його місце в музеї", - заявив Олексій Міллер. Так він висловив ставлення Росії до того, що Київ не йде на домовленості про передачу контролю над ГТС "Газпрому" в обмін на зниження ціни російського газу. У Кремлі наполягають на отриманні контролю над ГТС, однак українська влада не йде на подібні домовленості для зниження ціни російського газу.
Не влаштовує Кремль і ідея створення консорціуму для управління українською ГТС спільно з європейськими партнерами. Український економіст Олексій Комаров вважає, що подібний план не цікавий і європейському бізнесу. "У Євросоюзі є два центри прийняття рішень. Перший - це Єврокомісія: апарат чиновників. А другий - це великий бізнес, головні європейські корпорації. Останні воліють працювати з безпосередньо "Газпромом", який відповідає за свої рішення. А держава - це досить неповороткий і малоефективний механізм, тому заяви єврочиновників навряд чи варто сприймати серйозно... Серйозні люди не будуть зв'язуватися з тими, хто не відповідає за свої слова", - зазначив експерт.
Як повідомлялося, сьогодні в Москві Юрій Бойко та Олексій Міллер продовжать обговорення можливих варіантів подальшого співробітництва в газовій сфері. Але експерти сумніваються, що переговори незабаром будуть завершені, у зв'язку з політичною невизначеністю в Росії, де незабаром пройдуть президентські вибори.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас