ЄБРР в 2011 р. інвестував в українську економіку 1,02 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР в 2011 р. інвестував в українську економіку 1,02 млрд євро

Казна та Політика
376
Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) в 2011 р. інвестував в українську економіку 1,02 млрд євро. Про це повідомляє прес-служба банку.
Згідно з повідомленням, основний акцент в 2011 р. був зроблений на приватний сектор, в якому допомогу отримали 35 підприємств та 5 фінансових установ. Також банк здійснив 16 інвестицій в акціонерний капітал фінансових установ і підприємств, що є історичним річним рекордом для ЄБРР в Україні. Єдиною угодою, підписаною в державному секторі в 2011 р., був найбільший на даний момент проект у сфері відновлюваної енергії - кредит "Укргідроенерго" на 200 млн євро на модернізацію гідроелектростанцій на Дніпрі.
Крім того, ЄБРР виділив близько 230 млн євро на проекти у виробничому секторі для підтримки таких національних та іноземних виробників, як "Енергомашспецсталь", "Лугцентрокуз", "Кроноспан" і "Керамея". "Одним з найважливіших проектів минулого року є кредит на суму 85 млн євро компанії "Ер Лікід Україна". Проект передбачає впровадження нових технологій на основних сталеливарних заводах України і підвищення їх енергоефективності", - підкреслюється в повідомленні банку.
Фінансування агропромислового комплексу в рамках 12 угод досягло суми майже в 190 млн євро. "Банк активізував свої зусилля, спрямовані на підтримку прагнення України стати провідним світовим постачальником продуктів харчування і, таким чином, грати ключову роль у вирішенні питання світової харчової безпеки", - наголошується в повідомленні. Позики отримали українські та міжнародні виробники харчових продуктів, зокрема, "Мрія", "Астарта", "Soufflet", "Глобино" і "Укрпродукт".
У секторі природних ресурсів ЄБРР виділив 105 млн євро на реалізацію п'яти проектів. Кошти направлені на підтримку як існуючих клієнтів ("Галнафтогаз / ОККО"), так і нових, серед яких - "Надія", "Кубгаз" і "Садова".
У ЄБРР відзначили, що, незважаючи на несприятливі ринкові умови, майже 190 млн євро було виділено банківського сектору України за допомогою різних інвестицій, операцій з довгостроковими борговими зобов'язаннями і торгових гарантій. Більше того, ЄБРР відкрив нову кредитну лінію на 100 млн дол для мікро-, малих і середніх підприємств в Україні. Першу позику на 10 млн дол надано "Кредит Європа банк Україна".
Підписання ЄБРР і Україною угоди про фінансову участь і її ратифікація українським парламентом розблокували Фонд Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та навколишнього середовища (Е5Р). Е5Р - це мультидонорський фонд під управлінням ЄБРР. Бюджет фонду - 100 млн євро. Його завдання полягає в наданні допомоги в реалізації проектів у галузі енергоефективності.
ЄБРР запропонував поправки до бюджетного кодексу України, які були схвалені. Це дозволяє банку відновити муніципальне кредитування в Україні.
У квітні 2011 р. ЄБРР надав допомогу уряду України в організації міжнародної конференції зі збору коштів для покриття відсутнього фінансування проектів Чорнобильського фонду "Укриття" та Рахунку ядерної безпеки. Банк спільно з іншими донорами заявив про виділення 750 млн євро на перетворення Чорнобильської атомної електростанції на екологічно безпечний об'єкт. ЄБРР ухвалив рішення про виділення 190 млн євро з власних коштів. Таким чином, загальна сума коштів, виділених ЄБРР на ці цілі, склала 325 млн євро.
Станом на 31 грудня 2011 р. ЄБРР виділив Україні понад 7,5 млрд євро в рамках 294 проектів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас