Глава ФРБ Атланти не відкидає можливості подальшого стимулювання економіки США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава ФРБ Атланти не відкидає можливості подальшого стимулювання економіки США

Казна та Політика
209
Президент Федерального резервного банку (ФРБ) Атланти Денніс Локхарт очікує покращення ситуації в американській економіці в 2012 році, проте поки не впевнений в тому, яким має бути напрямок кредитно-грошової політики Федерального резерву, пише газета The Wall Street Journal.
"Зараз не час займати жорстку позицію з питання про те, яким повинен бути наступний крок центробанку США", - заявив Локхарт.
"Американська економіка досягла прогресу, проте вона далека від повного одужання", - зазначив він.
У 2011 році Локхарт не приймав рішення щодо кредитно-грошової політики Федеральної резервної системи в Комітеті з відкритих ринків (FOMC), проте в 2012 році він увійшов до FOMC в рамках регулярної ротації його членів.
Позитивні статдані щодо американської економіки ставлять під сумнів необхідність додаткового стимулювання з боку ФРС, що очікувалося багатьма експертами.
Безробіття в США в грудні 2011 року знизилося до 8,5% - мінімального рівня з лютого 2009 року. Число робочих місць в економіці країни збільшилося в минулому місяці на 200 тис.
Наприкінці минулого тижня глави ФРБ Нью-Йорка і Бостона Уїльям Дадлі і Ерік Розенгрен заявили, що подальше стимулювання економіки залишається можливим. Зокрема, ФРС може збільшити свій баланс за рахунок купівлі іпотечних облігацій, щоб стабілізувати ринок житла.
За словами Локхарта, стійке зростання економіки одночасно з рівнем інфляції нижче 2% "виправдовує деяке небажання змінювати стимулюючу політику FOMC в тому чи іншому напрямку".
Однак "повільний прогрес до забезпечення повної зайнятості виправдовує продовження розгляду того, що можна зробити і що повинно бути зроблено", зазначив він.
Загалом Локхарт очікує, що 2012 рік буде позитивним для США. Однак, за його словами, складно прорахувати наслідки ситуації в Європі для американської економіки
Основна загроза, яку несе в собі європейська криза для економіки США, це нестабільність фінансових ринків, зазначив Локхарт.
"Поспішні рішення можуть призвести до зростання турбулентності фінансових ринків і розростання кризи", - вважає він.
"За відсутності сюрпризів з Європи або інших регіонів світу ми очікуємо помірних темпів зростання економіки США цього року - на рівні від 2,5% до 3%, - заявив Локхарт. - Можна очікувати деякого скорочення споживчої активності, а також обсягів експорту і темпів нарощення складських запасів компаніями в першому кварталі щодо останнього кварталу 2011 року".
Глава ФРБ Атланти також прогнозує "повільні темпи" відновлення американського ринку праці і збереження "інфляції в прийнятному діапазоні" в 2012 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас