Гроші в трубу: скільки платитимемо за комуналку в 2012 році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші в трубу: скільки платитимемо за комуналку в 2012 році?

2227
Цей рік запам'ятається українцям істотним подорожчанням вартості послуг сектора ЖКГ. Практично у всіх містах були переглянуті ціни на комунальні послуги (так звана квартплата). Також були підвищені ціни на електроенергію і в окремих регіонах - розцінки на послуги водо- і теплозабезпечення. В середньому загальний "чек" оплати послуг підприємств ЖКГ для українців підвищився практично на 40%. Однак, незважаючи на зростання цін, комунальники не поліпшили якість своїх послуг. Відключення електрики, води є такою ж нормою для комунальних підприємств, як і раніше. Не стали працювати краще і ЖЕКи і компанії, які відповідають за вивіз сміття. Також нічого не було зроблено за державною програмою зниження енергоспоживання.
Прогнози експертів ринку на наступний рік не менш сумні. Судячи з переговорів з МВФ, послуги підприємств ЖКГ подорожчають ще як мінімум на 30%. "Переговори з МВФ свідчать про те, що комунальні послуги подорожчають на 32%. Може, більше. Дуже велика може бути для нас проблема", - заявив восени Сергій Тігіпко, віце-прем'єр з питань соціальної політики. Відзначимо, що однією з головних вимог МВФ є підвищення цін на комунальні послуги для отримання чергового траншу.
Ефемерна залежність
Імовірність підвищення тарифів збільшує і провал газових переговорів з Росією. У держбюджеті-2012 закладена висока ціна за це паливо - $416/тис. куб. м. Втім, чиновники запевняють, що для потреб населення використовується газ, видобутий в Україні, і собівартість його видобутку набагато дешевша від вартості російського палива. Проте варто зазначити, що видобуток природного газу в Україні протягом трьох останніх років скорочується. До того ж, багато родовищ розробляються приватними компаніями, які, продаючи газ, диктують свої ціни. Тому зростання ціни на російський газ може підвищити вартість українського палива.
Переглянути розцінки на послуги підприємств ЖКГ держава буде змушена ще й тому, що комунальні тарифи в більшості випадків сьогодні не покривають собівартість виробництва послуг. У зв'язку з високою ціною на російський газ держава не зможе дотувати комунальні підприємства. Особливо це торкнеться теплопостачальних підприємств, частка яких належить приватним компаніям. Наприклад, ВАТ "Київенерго", більшу частину акцій якого зосередили у себе структури, підконтрольні Ренату Ахметову. "Тарифи на житлово-комунальні послуги доведені до 100-відсоткового рівня рентабельності тільки в деяких регіонах України. Київ не належить до таких регіонів. Очевидно, що процес подальшої приватизації енергоактивів призведе до підвищення тарифів. Однак я б не став ці процеси повністю пов'язувати один з іншим, тому що підвищення тарифів - це необхідна умова, щоб енергокомплекс країни працював в нормальних ринкових умовах. В іншому випадку його потрібно дотувати", - вважає директор інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. На його думку, тарифи на газ для населення будуть підвищені на 30% у найближчі півроку-рік.
Запійні ціни
У 2012 році населенню варто готуватися і до підвищення тарифів на холодну воду. Як стало відомо, Національна комісія регулювання сфери комунальних послуг (Нацкомпослуг) готується запровадити методику, що дозволяє підвищувати вартість води одночасно зі зростанням обсягу споживання.
Вже з наступного року вартість води для різних категорій населення буде залежати від обсягу її споживання. П'ята категорія, тимчасова, об'єднає споживачів, які платять за воду за нормативами або показниками будинкового лічильника. Перші чотири - за приладами обліку у квартирах.
Перший блок тарифу буде стосуватися громадян, які щомісяця споживають до 2 кубометрів холодної води. Вартість кубометра складе 1,5 грн і розрахована для малозабезпечених громадян. За даними Нацкомпослуг, на цих абонентів припадає лише 3% об'єму води.
Надалі ціни на водопостачання будуть зростати зі збільшенням обсягу споживання на 4 кубометри. Зараз чиновники обговорюють критерії визначення ціни за кубічний метр. Різниця в ціні на воду між другим (2-6 кубометрів - 8% загального споживаної кількості води по країні води) і третім (6-10 кубометрів - 18% по країні) блоками може скласти 40%. Ті, хто споживає понад 10 кубометрів (четвертий блок - 71% по країні), будуть платити ще додаткові 20-25%. Решта громадян, квартири яких не обладнані лічильниками, платитимуть за нормативом на 5-10% дорожче, ніж у четвертій категорії.
Світлана Єрьоміна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас