Закон про захист персональних даних. Час паніки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон про захист персональних даних. Час паніки

2845
За незареєстровані бази інформації штрафувати не будуть. Державна служба із захисту прав персональних даних не має на це законного права. Пояснюють юристи. І радять поки не стояти у черзі та зачекати із формуванням власних баз.
Закон про захист персональних даних в дії уже рік. Проте лише у січні 2012-го дозволить штрафувати за незареєстровані бази з інформацією та навідуватися в гості до підприємців із перевірками. Санкції доволі серйозні - від п"яти до сімнадцяти тисяч гривень. Та панікувати фахівці не радять. Кажуть, оштрафувати роботодавця профільне відомство не зможе.
Руслан Демчак, голова ради Федерації роботодавців:
"Протокол про штраф скласти неможливо, нормативно. По-перше, інспектора немає, по-друге, він повинен зіслатися і юридично написати порушення. Навіть, якщо вони складуть протокол, то його буде дуже легко в суді оскаржити".
Виконати усі пункти документа неможливо. Наприклад, жодна компанія не погодиться розголошувати конфіденційну інформацію про своїх клієнтів. Загалом же закон настільки недосконалий, що перевіряльник за будь-яких обставин зможе "розкрутити" роботодавця на гроші.
Анатолій Соболевський, юрист:
"Стаття дозволяє такому інспектору цього органу перевірити зберігання вашої бази персональних даних. Так, тобто я заходжу в будь-яке приміщення. Технології, норм нема, інспектор скаже, ви невірно зберігаєте персональні дані".
За нинішніми нормами інспектор має право кинути за ґрати навіть шкільного учителя, який винесе за територію школи зошити. Законопроект, переконані фахівці, треба переписати. А поки що на нього варто накласти мораторій. Інакше спостерігатимемо появу чергової хвилі корупції та тінізації бізнесу.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас