Яценюк: Братські відносини з Росією закінчилися газом за 500 дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк: Братські відносини з Росією закінчилися газом за 500 дол.

Енергетика
1006
Єдиний шлях створення газотранспортного консорціуму - залучення наряду з Росією європейської та американської сторін.
Таку думку в ефірі радіо "Ера" висловив народний депутат, лідер партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк.
"Ми не можемо погодитися на те, що ГТС буде на двох з росіянами. Так було з ГТС Молдови і Білорусі. У результаті все, що було на двох, стало на одного - Росію", - заявив він.
"Ми звертаємося до наших європейських партнерів: нам важливо побачити тут (в консорціумі) Європейський союз. Тільки не дочірню компанію російського "Газпрому", а справжніх європейців. Ті, які допоможуть, з одного боку, інвестувати в ГТС, а з іншого, збалансують росіян. Нам також важливо б було тут побачити американців. Це баланс", - цитує політика його прес-служба.
При цьому Яценюк висловився категорично проти прив'язки ціни на російський газ з питанням створення консорціуму: "Влада пов'язала питання ГТС з газовим контрактом. Це абсолютно різні речі... Ми нічого не отримуємо безкоштовно. Тому газовий контракт - це окрема тема наших двосторонніх відносин. Колеги росіяни, перепишіть контракт і перестаньте на нас наживатися. Ми не можемо брати кредити в МВФ і з вами розраховуватися за газ".
За словами політика, українська влада віддала кілька "козирних карт", які давали їй можливість домагатися вигідних умов від Москви: "Чим Янукович думав тоді, коли продовжив термін перебування російського флоту на території України на 25 років? Мотивацією було отримання справедливої ціни на газ. І де ця справедлива ціна? Чим думав Янукович, коли пішов на поступки Росії і відмовився від інтеграції України в НАТО? Це козирна карта, якою можна було побити в тому числі і газову карту".
Також Яценюк вважає, що у нинішньої влади було два варіанти досягнення справедливої ціни на газ - за столом переговорів або в суді. "Що зробив український президент і уряд? Вони взяли і віддали територію Криму під іноземну військову базу, а зменшення ціни на газ так і не отримали", - зазначив він.
За ті гроші, які Україна переплатила Росії за газ, як зазначив Яценюк, можна модернізувати українську ГТС, побудувати термінал для зрідженого газу і ввести енергозберігаючі технології. "Тому, у мене просте питання до сьогоднішнього уряду. З тих грошей, які вони переплатили росіянам, вони могли перебудувати ГТС і збільшити її доходи приблизно на два млрд. доларів, вони могли б купувати газ не по 450, а по 300 доларів і направити близько трьох млрд. на модернізацію ЖКГ для економії енергії. Цього не було зроблено. Вибрали шлях, який став найбільш нерезультативним. І братські відносини з росіянами закінчилися ціною майже в 500 доларів за тисячу кубометрів газу", - підсумував Яценюк.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас