УКАБ: Пряма підтримка сільгоспвиробників в 2012 р. буде найменшою за кілька років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКАБ: Пряма підтримка сільгоспвиробників в 2012 р. буде найменшою за кілька років

Аграрний ринок
224
Держава надасть найменшу за кілька останніх років пряму підтримку сільгоспвиробникам в 2012 році, лише 33% загального обсягу "аграрного бюджету" на наступний рік, сказано в прес-релізі Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) у вівторок.
"Це є одним з найменших показників за останні роки. Так, наприклад в докризові 2007 і 2008 роки на пряму підтримку аграріїв витрачали відповідно 63% і 57%" аграрного бюджету". Якщо ж порівнювати в грошовому еквіваленті, то в 2012 році планується витратити на пряму підтримку сільськогосподарських виробників удвічі менше, ніж у 2008 році і на 31% менше, ніж у 2011 році", - сказано в прес-релізі.
Експерти УКАБ відзначають, що серед заходів прямої держпідтримки аграрного сектора можна виділити три ключові: фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі - 0,83 млрд грн; держпідтримка розвитку хмелярства, закладки молодих садів, виноградників та ягідників і догляд за ними - 1,08 млрд грн; державна підтримка галузі тваринництва - 0,73 млрд грн.
"2012 рік буде досить складним для українських аграріїв, адже вже очевидно, що у зв'язку з несприятливими погодними умовами сільгоспвиробники будуть змушені навесні пересівати великі площі озимих культур, що негативно позначиться на економічній ефективності їхньої діяльності", - цитується в прес-релізі президент УКАБ Алекс Ліссітса.
Він підкреслив, що "враховуючи негативне ставлення агропідприємств до впровадження ринку земель та пов'язані з цим додаткові витрати, а також різке скорочення державної підтримки в 2012 році, особливо боляче це вдарить по невеликих господарствах і змусить їх відмовитися від цього виду бізнесу".
В повідомленні УКАБ також зазначено, що на розвиток сільських територій буде направлено 0,23 млрд грн, що становить лише 3% загального обсягу "аграрного бюджету". При цьому на забезпечення аграрного сектора "висококваліфікованими кадрами і новітніми розробками" буде направлено 0,8 млрд грн (10%).
"В цілому, обсяг аграрного бюджету 2012 затверджено на рівні 8,21 млрд грн, що на 22% менше ніж у поточному році", - констатується в прес-релізі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас