Росія і Туркменістан обговорять Транскаспійський газопровід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія і Туркменістан обговорять Транскаспійський газопровід

Енергетика
226
Візит туркменського лідера Гурбангули Бердимухамедова в Москву і його переговори з Медведєвим і Путіним мають бути присвячені проблемі транзиту газу через Каспій. Москва незадоволена проектом нової "труби", який не вигідний "Газпрому".
На думку спостерігачів, що незважаючи на заплановані в Москві зустрічі Бердимухамедова і з президентом Дмитром Медведєвим, і з прем'єр-міністром Володимиром Путіним, ніяких конкретних документів або угод підписано не буде.
На переговорах мова знову піде про можливе збільшення закупівель Росією туркменського газу. У 2008 році "Газпром" вже пообіцяв закуповувати в Ашхабада до 90 млрд кубометрів газу на рік, але навесні 2009 року закупівлі припинилися. Потім постачання відновилися, але в меншому обсязі - зараз Росія купує у Ашхабада близько 10 млрд кубометрів природного газу на рік.
Проект Транскаспійського газопроводу викликав розбіжності між Москвою і Ашхабатом, бо він може завдати удару по позиціях "Газпрому" і позбавити Росію монополії на транзит вуглеводнів з Центральної Азії до Європи.
В Москві вже заявляли, що питання про будівництво нового трубопроводу "перебуває в прямій залежності від статусу Каспійського моря як внутрішнього моря і вимагає погодження позицій всіх держав, що входять до Каспійського саміту", - а це, крім Росії і Туркменії, також Азербайджан, Іран і Казахстан.
Темою переговорів двох президентів також буде нарощення і диверсифікація товарообороту, повідомила прес-служба Кремля. За десять місяців 2011 року обсяг двосторонньої торгівлі (без врахування поставок газу) становив майже мільярд доларів, повідомили Російській службі Бі-бі-сі в прес-службі Кремля.
"Газпрому" через падіння попиту на російський газ в Європі і свою сировину доводиться продавати нелегко, а закуповувати туркменський газ доведеться собі в збиток", - сказав в інтерв'ю "Комерсанту" партнер RusEnergy Михайло Крутіхін.
Останнім часом Ашхабад нарощує взаємодію з низкою країн у сфері торгівлі газом, в той час як "Газпром" скорочує закупівлі туркменського газу. Зокрема, Туркменія вважається одним з потенційних учасників проекту газопроводу "Набукко" - головного конкурента російського "Південного потоку". Збільшуються поставки туркменського газу до Китаю.
Раніше Ашхабад, який висловив недовіру до повідомлення офіційного Ашхабада про відкриття в країні нового великого родовища газу.
У 2010 році під час візиту Дмитра Медведєва в Туркменістан була досягнута попередня домовленість про збільшення постачань туркменського газу в Росію. Однак тоді ж сторони домовилися заморозити проект будівництва Прикаспійського газопроводу, поки в Європі не зросте попит на газ.
Цього року президенти Росії і Туркменії вже зустрічалися один раз - 3 вересня на засіданні Ради глав держав СНД в Душанбе.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас