Банки роздають подарунки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки роздають подарунки

Кредит&Депозит
2486
Комерсант-Україна вивчив ситуацію на банківському ринку, щоб з'ясувати, наскільки щедрими стали кредитні установи, які залучають гривневі депозити населення. Напередодні новорічних свят клієнти можуть розмістити депозити за ставкою понад 20% річних в 21 банку. Втім, більшість з них готові серйозно розщедритися лише на короткий час. За даними компанії "Простобанк Консалтинг", найбільша кількість банків - 15 - обіцяють високі відсотки на 3 місяці, 5 з яких - 25% річних. Реальний заробіток за такий період виглядає незначним - 1,6-2,08% від суми вкладу. На третину менше установ - 11 - роблять вигідними одномісячні депозити, але тільки ВіЕйБі Банк платить по них максимально прийнятну в Україні ставку - 25%, решта - від 20% до 23%.
Головною причиною такої щедрості є відтік депозитів з банківської системи, який тільки за листопад склав 9,8 млрд грн (8,92 млрд грн з них - вклади юросіб), проте він нерівномірно позначився на учасниках ринку. Більшість банків, що пропонують високі відсотки, намагаються активізуватися в роздрібному сегменті і змушені залучати дорогі кошти населення, тому що криза на європейському ринку не дозволяє проводити зовнішні залучення. Всього шість установ заманюють клієнтів на півроку, три - "Аркада", "Таврика" і "Фінанси та Кредит" - на 9 місяців. Вони, а також Платинум Банк (25%), готові давати більше 20% за річний депозит. "Ми дотримуємося зваженого балансу між нашим кредитним і депозитним портфелями. Для нас більш цікаво залучати довгу гривню, ніж коротку", - пояснює свою стратегію генеральний директор Платинум Банку Грег Краснов.
"Фінанси та Кредит" виявився єдиним банком з групи найбільших, який пропонує річні депозити понад 20%. "Взимку банки традиційно підвищують активність на ринку депозитів, про що також свідчить велика різноманітність акційних пропозицій. Спостерігається зростання ставок у гривні на 1-3%", - говорить начальник управління пасивних і розрахункових операцій банку "Фінанси та Кредит" Людмила Радченко.
Найщедріші обіцянки дають невеликі гравці - 6 середніх та 7 невеликих кредитних установ. І поки вони не зупиняються. "Збільшення ставок варто чекати в основному на короткострокові депозити - до трьох місяців - і в основному в національній валюті. Причина все та ж - брак ліквідності в банківській системі. Якщо ж говорити про межу зростання, то максимум це швидше за все 25-26% річних", - вважає начальник управління методології та розробки банківських продуктів Єврогазбанку Костянтин Кононенко. Більш високі відсотки відлякають клієнта. "Суб'єктивно 24-26% - психологічна межа. Якщо ставки будуть вищими, банки, які їх пропонують, переведуть свої депозити в категорію спекулятивних активів, і їх цільова аудиторія значно звузиться, - говорить заступник голови правління Євробанку Андрій Олійник. - Тому ми не очікуємо подальшого зростання. У разі дефіциту ліквідності банки швидше припинять кредитувати, ніж будуть піднімати ставки".
Бажаючим розмістити свої кошти за надприбутковими пропозиціями варто поквапитися. "У січні ставки, найімовірніше, підтримуватимуть рівень, що сформувався, і ринок буде тягнутися до заявлених максимумів - до 25-27%. Однак вже до кінця січня-початку лютого ринок сформує тенденцію до зниження. До кінця першого кварталу, якщо не буде якихось сильних потрясінь, корекція може скласти до 3-5% річних", - прогнозує заступник голови правління, директор з роздрібного бізнесу ВіЕйБі Банку Антон Шаперенков.
Падіння ставок може і прискоритися. "Збільшення більше не буде, тому що ринок вже почав стабілізуватися. Залишки на коррахунках перевалили за 23 млрд грн, ставки овернайтів знижуються, - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. - Думаю, що на початку першого кварталу наступного року ставки повернуться до рівня до 15-17% річних".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас