Ірак покинули останні війська США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірак покинули останні війська США

Казна та Політика
262
Через дев'ять років окупації, останній американський солдат покинув Ірак, повідомляє CNN. Колона з 110 бойових машин з військовослужбовцями США вийшла з бази Кепм Аддар і по так званому головному шляху постачання "Тампа" пройшла до кордону з Кувейтом, де перетнула його через перехід Хабар Кроссінг.
На даний момент близько 550 солдатів і офіцерів продовжують рухатися в бік бази Кемп Вірджинія, що знаходиться в центральному районі Кувейту. Звідти вони на літаках будуть доставлені до місця постійної дислокації - бази Форт Худ, штат Техас. Напередодні представники командування від 1-ї кавалерійської дивізії США передали все майно Кемп Аддар в розпорядження місцевих сил. Експерти вже назвали операцію з виведення військ наймасштабнішим заходом такого роду з часів В'єтнамської війни.
"Це історичний момент. Я сподіваюся, що мені більше ніколи не доведеться повертатися в цю нещадну пустелю", - повідомив репортерам один з учасників колони штаб-сержант Даніель Гаумер. "Єдине про що я зараз думаю - я повертаюся додому. В цивілізацію, яку називають Західний світ, де немає піску і пилу, яку лише зрідка поливає дощем", - додав він.
Друга іракська війна, яка офіційно тривала з 20 березня 2003 р. по 1 вересня 2010 р., мала на меті повалення режиму Саддама Хусейна. Приводом для початку агресії послужив той факт, що Ірак нібито нарощував арсенали зброї масового ураження (ЗМУ). Пізніше з'ясується, що дані розвідки були "неточні", а складів з ЗМУ так і не знайдуть. За деякими даними, кампанія коштувала життя 4802 американських військових, проте це число не враховує число померлих від ран і загиблих співробітників охоронних підприємств. Втрати іракців поки що складно підрахувати. За різними даними, від дії окупаційних сил і хвилі терористичних атак загинуло від 500 тис. до 1,1 млн мирних жителів. Країна перебуває у вкрай важкій ситуації і близька до розпаду. На півночі про претензії на незалежність все голосніше заявляють курди, в центрі і на півдні не припиняється протистояння між сунітами і шиїтами.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас