Кудрін упевнений в майбутньому євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кудрін упевнений в майбутньому євро

Валюта
1733
Криза державного боргу, яку сьогодні переживають країни єврозони, не призведе до зникнення єдиної європейської валюти. У майбутньому можлива заміна євро на інші валютні одиниці, заявив в інтерв'ю РИА "Новости" Олексій Кудрін, який займав пост міністра фінансів Росії з 8 травня 2000 до 26 вересня 2011 року.
Лідери країн Євросоюзу на саміті в Брюсселі 8 грудня спробували одноголосно вжити заходів, які зміцнять союз в умовах кризи. Реформа зони євро передбачає здійснення структурних реформ щодо посилення бюджетної дисципліни, уніфікацію податкової політики, стандартизацію контролю з боку Єврокомісії за національними бюджетами європейських країн, введення єдиних вимог до бюджетів країн-членів.
Федералізації ЄС чинила опір Великобританія, наклавши вето на внесення перерахованих змін до Лісабонського договору. Лондон зажадав, щоб його як виняток звільнили від кількох положень, що регулюють фінансовий ринок ЄС. Провідні політики Європи, зокрема, президент Франції Ніколя Саркозі, визнали вимоги британців неприйнятними. Незважаючи на вал критики з боку колег, прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон продовжує наполягати на своєму.
Незважаючи на зайняту позицію, керівництво ЄС запросило представників уряду Великобританії взяти участь у переговорах про укладення угоди з іншими 26 країнами-членами ЄС. Про це агентству Reuters 15 грудня повідомив офіційний представник британського кабінету міністрів. "Рада (Євросоюзу) запропонувала провести спеціальну зустріч представників країн-членів та інституцій ЄС, щоб продовжити роботу. Ми візьмемо участь у цих переговорах. Це означає, що ми будемо за столом переговорів, коли буде обговорюватися порядок використання інститутів ЄС. Це дасть нам можливість порушити будь-які теми, які викликають занепокоєння".
Кудрін відзначив, що в зоні євро існують ризики, "і подальші обриси зони євро, параметри всієї цієї валютної системи будуть змінюватися". За його словами, запуск реформи євро "не означає, що ці гроші зникнуть". На зміну єдиній європейській валюті прийдуть "якісь інші гроші", вважає він і нагадує, що міць економіки єврозони збережеться. "Просто, можливо, ми будемо мати іншу одиницю - чи буде вона називатися євро, чи деякі країни отримають інші, і будуть якісь принципи обміну, тому принципово зовсім вони не зникнуть", - вважає колишній міністр фінансів. Він висловив упевненість, що курси долара і євро будуть коливатися "і до, і після такої реформи".
Кудрін не залишив без уваги питання, яке, можливо, хвилює багатьох росіян, які зберігають частину заощаджень в іноземній валюті. Він не заперечує проти зниження частки євро у валютних накопиченнях. Міністр нагадав, що завжди "пропонував тримати в трьох валютах - у доларах, євро та рублях". "Я вважаю, що як і раніше має бути така пропорція", - підкреслив він. Колишній глава Мінфіну нагадав, що в даний час ступінь коливання курсів валют, у тому числі і євро, "настільки висока, що вгадати, на чому виграти, неможливо".
Євро як валюта не зникне, упевнений екс-міністр. Він не відкидає, що ця валюта буде обміняна "на інші гроші або інші євро". "У самому-самому-самому крайньому випадку це будуть ті ж марки і франки, тож надзвичайно перейматися не варто, а вгадати розвиток ринку дуже важко", - міркує фінансист. У відповідь на пряме запитання, чи не варто в таких умовах зберігати заощадження в рублях, екс-міністр заявив: "Рублі, так само як і інші, мають свої ризики, тож краще - в рублях, доларах і євро".
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас