Золото наповнить засіки Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золото наповнить засіки Нацбанку

Банківські метали
1369
Під час зустрічі з представниками інвестиційних компаній і фондів голова Національного банку Сергій Арбузов спрогнозував, що золотовалютні резерви України найближчим часом очікує зростання. Мовляв, посприяють цьому кілька важливих ініціатив, реалізація яких, як зазначив Сергій Арбузов, можлива, "якщо не буде непорозумінь із зовнішніми інвесторами та панічних настроїв у внутрішніх".
"З початку року в Україну надійшло майже $14 млрд. Тобто навіть сьогодні, коли в усьому світі складна економічна ситуація, ми маємо приплив валюти в державу, - повідомив на підтвердження своїх прогнозів голова НБУ. - Крім того, коли ми перейдемо на сплату за газ в рублях, ще $8 млрд. залишаться в золотовалютному резерві країни".
Вчора, як стало відомо "ЭИ", "Газпром" і "Нафтогаз України" підписали доповнення до чинного контракту купівлі-продажу газу, яке дійсно дозволяє "Нафтогазу" оплачувати постачання російського газу і в рублях. Такий спосіб оплати є прецедентом - контракт "Газпрому" з іншими країнами СНД номінований в доларах, а з країнами ЄС - в євро.
Що стосується методів нарощення ресурсів, то Національний банк готовий використовувати всі доступні йому важелі і схеми управління з вилучення грошей з-під матраців українців і мінімізації переведення заощаджень в інвалюту. "Згідно з попередніми даними, попит населення України на іноземну валюту становить близько $10 млрд. на рік. Тому якщо зменшити цей попит хоча б наполовину, то ще 5 млрд. додатково потраплять в резерви", - заявив голова Національного банку.
До того ж, за його підрахунками, протягом кількох наступних років такі інноваційні інструменти НБУ, як випуск інвестиційних монет і "золотих" сертифікатів, повинні абсорбувати понад $10 млрд. з $50-70 млрд., які зараз є на руках у населення.
"Облігації внутрішньої державної позики, які найближчим часом будуть випущені урядом і розраховані на фізичних осіб, також дозволять нам залучити в золотовалютний резерв частину коштів населення, які зараз не беруть участі в економічних процесах і перебувають поза банками", - зазначив Сергій Арбузов.
НБУ обіцяє, що золоті і срібні монети вагою 31,1 г можна буде придбати в будь-якій касі банку. За тією ж схемою з прив'язкою до ціни на золото будуть працювати інвестиційні сертифікати. При цьому їх можна буде давати в заставу під кредит і на них буде встановлюватися відсоток прибутковості.
Незважаючи на багатообіцяючі прогнози регулятора, банкіри до подібного інструменту інвестування ставляться скептично. За словами Максима Прекрасного, начальника відділу операцій з банківськими металами АТ "Єврогазбанк", ці монети стануть ліквідними і дійсно будуть прийматися банками, якщо будуть прирівнюватися до банківських металів і нести таку ж цінність, як і злитки. "Зараз монети, які продаються в касах, носять скоріше подарунковий або колекційний характер, а не інвестиційний", - відзначає Максим Прекрасний. Він додає, що рівень захисту сертифікатів від підробки повинен бути дуже високим і підкріплюватися чимось, що зможе гарантувати їх цінність: "Сертифікати - це папірець, і, як показує практика, в кризовий або в момент якихось глобальних змін папірці залишаються папірцями - без гарантій і страховок. Перевести ці сертифікати в готівку, тобто гривні чи долари, буде непросто".
На думку банкіра, сертифікати, швидше за все, будуть ходити між певними фінансовими структурами і носити характер підтверджуючого документа про наявність фінансів, а не просто як злиток золота, з яким можна виїхати в будь-яку країну і провести фінансову операцію.
Оптимізм Нацбанку здається українським аналітикам дуже передчасним на тлі того, що резерви скорочуються вже третій місяць поспіль. Так, незважаючи на те, що з початку 2011 р. спостерігалося зростання резервів (станом на 31 серпня золотовалютні резерви України становили $38,189 млрд.), восени було зафіксовано різке скорочення. За результатами жовтня резерви склали $34,162 млрд., а вже в листопаді, за прогнозами аналітика ІК "Арт-Капітал" Олега Іванця, очікується подальше зниження - проблеми на глобальному фінансовому ринку залишаються. Та й позичати в Європі все ще складно, а це фактично єдине джерело, яке дозволяло в останні роки збільшувати резерви.
"Для того щоб забезпечити зростання резервів у довгостроковому періоді, необхідно позитивне торговельне сальдо. В Україні, на жаль, торговельний баланс з 2006 р. стабільно негативний, а різницю компенсує приплив по фінансовому рахунку. Саме тому Україна в кілька разів збільшила обсяг зовнішнього боргу за останні роки", - коментує аналітик.
Фінансова криза в ЄС призвела до того, що в Україні останні місяці з'явився дефіцит по обох рахунках. І вже вчора Національний банк заговорив про формування в 2011 р. від'ємного сальдо зведеного платіжного балансу, тоді як раніше прогнозував позитивне.
"Безумовно, ситуація на зовнішніх ринках робить фактично неможливими дешеві запозичення. Низькі темпи припливу іноземної валюти в Україну одночасно з падінням активності залучення іноземних кредитних ресурсів урядом позбавляють НБУ можливості подальшого інтенсивного нарощення золотовалютних резервів", - говорить директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін. Тому, за його словами, збільшення резервів залежить виключно від здатності уряду стимулювати зростання економіки та підтримати діяльність експортерів. Адже резерви - результат діяльності фінансової системи, яка є відображенням реальної економіки. Тому необхідно створити умови для розвитку бізнесу.
Прибутковість "газового" контракту, номінованого в російських рублях, також, за словами експертів, під великим питанням. Адже подібний крок має сенс у тому випадку, якщо російські імпортери української продукції перейдуть у своїй зовнішньоекономічній діяльності на українську гривню. В іншому випадку сенс вітчизняної зовнішньої торгівлі буде зводитися до підтримки діяльності російського центробанку. До того ж оскільки рублі за гривні Росія нам не продасть, їх доведеться купувати за валюту, а значить, ніякого заощадження, по суті, не буде, у всякому випадку мова піде не про мільярди.
Ефективність подібних заходів рано чи пізно вичерпається, попереджають експерти. "Регулятор завдяки політиці стримування на валютному ринку зуміє утримати ЗВР від високих темпів падіння в найближчі два-три місяці. Однак існують сумніви в здатності регулятора абсорбувати в ЗВР суми, адекватні темпам зростання резервів в I-II кварталах поточного року", - говорить Анатолій Баронін. В результаті максимальний орієнтир ЗВР України до кінця 2011 р., за оцінками експерта, становить $35,8-36 млрд.
Леся Виговська
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас