Сведбанк прощається з клієнтами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сведбанк прощається з клієнтами

Кредит&Депозит
6391
Тарифи за обслуговування рахунків клієнтів Сведбанку з 6 грудня зросли в рази. За обслуговування карткових і поточних рахунків встановлена щомісячна комісія в розмірі 100 грн. За неактивні рахунки клієнту доведеться платити 500 грн на місяць (до вчорашнього дня - 5 грн) до повного обнулення залишку по ньому. Плюс щорічна плата за обслуговування - з 25 грн до 500 грн. Зняття готівки у відділеннях і банкоматах Сведбанку обійдеться в 2%, в чужих банкоматах - 2% +7 грн. Відкриття поточного рахунку подорожчало з 10 грн до 300 грн, карткові рахунки більше не відкриваються. Банк просив клієнтів з 1 жовтня по 30 листопада достроково закрити депозити з збереженням відсотків, а за всіма пролонгованими вкладами встановив ставку в 0,1% річних.
Тарифи складені таким чином, щоб змусити клієнта якомога швидше припинити працювати з банком. Наприклад, якщо на залишки на карткових рахунках нараховується всього 0,01% річних, то за користування овердрафтом - від 30% у валюті і до 40% у гривні. За поповнення картки будь-яким з доступних способів стягується 5%, але не менше 50 грн. За уточнення, пошук або анулювання платежу банк попросить 500 грн, а за видачу довідок і дублікатів - від 100 грн до 250 грн. А термінове оформлення платіжної картки класу Gold за допомогою служби підтримки клієнтів платіжних систем обійдеться в $325.
На 1 жовтня Сведбанк займав 25-е місце за активами (8,59 млрд грн). Кредитний портфель юросіб - 4,48 млрд грн, фізосіб - 5,07 млрд грн, депозити населення - 1,08 млрд грн.
У Сведбанку кажуть, що пішли на збільшення тарифів після пільгового двомісячного періоду обслуговування клієнтів. "У нас закінчується перша хвиля закриття роздрібного бізнесу, коли ми ліквідуємо 25 відділень (з 84), - сказав керівник проектного офісу Сведбанку Олексій Васильєв. - Ми дали клієнтам комфортний час на перехід в інші банки". Проте за два місяці тільки 56 тис. з 190 тис. роздрібних клієнтів закрили всі рахунки. "Ми робимо все поступово і сподіваємося до середини 2012 року закрити всі рахунки фізичних осіб, сконцентрувавшись на корпоративних клієнтах. Хоча розуміємо, що залишаться неактивні клієнти, з якими складно встановити контакт", - зазначив Васильєв.
Установа в умовах закриття відділень шукає способи забезпечити погашення позик клієнтами. Першим контрагентом, який почав обслуговувати його позичальників, став ПриватБанк. Тепер для погашення валютного кредиту фізична особа повинна приносити в касу ПриватБанку гривневий еквівалент платежу. Він зараховується на транзитний рахунок Сведбанку, який виходить на міжбанківський ринок і купує валюту, яка надалі зараховується на рахунок клієнта. Це дозволяє економити 3 коп. на доларі, не оплачуючи операційну маржу банку. Валютний Індикатор вчора склав 8,024 грн/$ при середньому курсі в банках, за даними порталу Finance.ua, в 8,057 грн/$.
Банкіри називають деякі новації закриття Сведбанком роздробу "дуже коректними", але не відкидають, що шведи можуть повністю згорнути бізнес в Україні. "У банку був великий проблемний корпоративний портфель, який дістався від колишнього власника, тому вони намагалися продати весь бізнес, якби їм хтось запропонував за нього 20-30%", - сказав топ-менеджер одного з великих банків. Олексій Васильєв спростував цю можливість, але перший заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак вважає її логічною. "Якщо робляться такі кроки, це означає бажання повністю вийти з бізнесу. Корпоративний бізнес закрити набагато простіше, ніж роздріб, в якому дуже багато контрагентів", - говорить він. Банківський сектор України вже не постраждає від будь-якого з рішень шведських акціонерів. "Банківська система повинна пройти очищення від неефективних бізнес-моделей, від неприбуткових відділень і непрофесійних співробітників", - упевнений заступник голови правління, директор головного управління роздрібного бізнесу Правекс-банку Тарас Кириченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас