Українців відвернуло від хліба — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців відвернуло від хліба

Аграрний ринок
1580
В Україні знижується рівень промислового виробництва хліба. За чотири місяці, що минули з початку нового маркетингового року, на зерновому ринку падіння склало 3,3%. А падіння місяць / до місяця за жовтень 2011 р. за порівнянні з жовтнем 2010 р. і зовсім склало близько 7%. В абсолютних цифрах за липень-жовтень 2011 р. хлібокомбінати в Україні виробили 578,6 тис. т хлібобулочних виробів проти 598,3 тис. т за липень-жовтень 2010 р.
Зазначимо, що виробництво хліба традиційно було одним з найбільш стабільних показників у країні. Більше того, в періоди економічної кризи, до яких можна віднести три останні роки в Україні, споживання таких базових продуктів, як хліб, традиційно збільшується на противагу, наприклад, м'ясним та молочним виробам, які стають не по кишені збіднілому населенню.
На думку експертів, зниження обсягів виробництва найпопулярнішого в країні харчового продукту не було наслідком скорочення попиту з боку населення. Причина - в скороченні пропозиції якісного борошна. При цьому, на перший погляд, причин для недостачі борошна немає, оскільки, як відомо, Україна в цьому році зібрала безпрецедентний врожай. "На сьогоднішній день ми маємо майже 57 млн. т зерна в бункерній вазі", - сказав начальник департаменту рослинництва Міністерства аграрної політики і продовольства Іван Демидов. З цього обсягу 22 млн. т припадає на урожай пшениці, що майже на 5,5 млн. т більше, ніж у минулому сезоні.
Проте обсяги виробництва борошна планомірно знижуються - про це свідчить навіть офіційна статистика. Так, у жовтні борошномельні підприємства зменшили виробництво борошна на 2,7%, або на 5,655 тис. т, до 206,181 тис. т в порівнянні з вереснем. Найбільший спад помітний у категорії житнього борошна - у жовтні 2011-го її було вироблено 12944 т проти 14 999 т в жовтні минулого року. А всього за липень-жовтень 2011 р. спад склав 4,5% - виробництво пшеничного і пшенично-житнього борошна склало 734,4 тис. т проти 768,9 тис. т.
Причина скорочення - значно зросла собівартість виробництва. "Влада любить повторювати, що зерна в цьому році багато і воно дешеве. Але, по-перше, не таке вже дешеве, а по-друге, чому ніхто не говорить про ціну газу, зростання зарплат?" - зазначив представник одного з найбільших борошномельних підприємств.
Як пояснюють експерти, розбалансування внутрішнього ринку відбулося, зокрема, і через активний експорт. "За чотири місяці сезону 2011/12 з України вивезено 42,9 тис. т борошна, що в 3,6 рази більше, ніж в аналогічний період 2010/11", - відзначають аналітики компанії Grain Ukraine. Українське борошно продається в Молдову, Індонезію і Туніс.
При цьому в подальшому ситуація може погіршитися: ринок борошна - як мінімум - житній може стати дефіцитним вже в наступному сезоні. Сільгоспвиробники нинішньої осені істотно скоротили посіви озимого жита. В деяких регіонах скорочення площ під цією культурою - більш ніж у два рази. А ті аграрії, які все-таки посіяли цю культуру, втратили значну частину посівів через посуху цієї осені, яка згубила мінімум третину майбутнього врожаю.
На думку учасників ринку, переорієнтувати частину борошна, яке зараз йде на експорт, на внутрішній ринок можливо, тільки запропонувавши операторам адекватну ціну. Однак в умовах жорсткого держрегулювання хлібного ринку це навряд чи можливо. З цієї ж причини все більше хлібного ринку йде в тінь.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас