Росії загрожує падіння ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росії загрожує падіння ВВП

Казна та Політика
565
Аналітики зменшують прогноз щодо ВВП Росії на наступний рік в очікуванні проблем у світовій економіці. Свої прогнози переглянули "Уралсиб", "Атон" і ВШЕ. Експерти з ООН і зовсім попереджають про можливе падіння економіки Росії. Оптимізм зберігають лише в Мінекономрозвитку: там не чекають рецесії і навіть прогнозують зростання на 3,7%.
Минулого тижня заступник міністра економічного розвитку Андрій Клепач заявив, що міністерство не змінює своїх прогнозів щодо зростання ВВП в 3,7% на 2012 рік. Є ризики сповільнення, але рецесії не буде, запевнив він. Однак аналітики як за кордоном, так і в Росії вже знижують своїх очікувань. Так, експерти ООН зменшили свій прогноз щодо зростання світової економіки на 1 в.п., до 2,6%. Це базовий сценарій, заснований на тому, що Європі вдасться обмежити боргову кризу Греції. Песимістичний передбачає безладний дефолт у Європі, через яки, не перевищить 0,5%. У випадку розвитку подій за базовим сценарієм експерти обіцяють Росії зростання економіки на 4%. Якщо ж справдяться похмурі припущення, країні загрожує падіння ВВП на 3,6%.
Гальмування найбільших економік спричинить зниження цін на нафту Urals з 108 дол./бар. в 2011 році до 98 дол./бар. в 2012 році, йдеться в прогнозі компанії "Уралсиб Кепітал". В результаті експорт, який на три чверті складається з сировини, скоротиться і приросте всього на 0,5%, а імпорт завдяки сильному рублю підвищиться на 9,9%. "Це означає скорочення чистого експорту на 20-25 млрд дол., або сповільнення зростання ВВП приблизно на 1-1,2%", - підрахували аналітики компанії і знизили прогноз зростання ВВП з 4 до 2,8%. У довгостроковій перспективі експерти також пророкують Росії відносно низькі темпи зростання. Обрання Володимира Путіна на пост президента, яке не викликає сумніву у аналітиків компанії, "у частині економічної політики передбачає збереження поточного курсу з усіма його плюсами і мінусами, включаючи збереження сировинної залежності економіки, слабкі інститути та високий рівень податків", - йдеться в прогнозі.
Згідно з оцінками інвесткомпанії "Атон", потенціал зростання реального ВВП перебуває на рівні 4%, в той час як в 2001-2008 роках він був на рівні 6%. "Росія упустила можливість знизити свою залежність від цін на нафту, яка, навпаки, зросла в останні роки", - говорять аналітики компанії. Ілюстрацією цього служить дефіцит ненафтового бюджету, який зріс з 2% ВВП в 2004-2008 роках до 10% ВВП в даний час. Аналітики компанії очікують зростання економіки наступного року на рівні 4%.
У НДУ ВШЕ вважають, що зростання російської економіки складе 2,7%. "У цьому році з 4% зростання ВВП 3% був склад запасу, тобто підприємства виробляли більше, ніж зростав попит на вітчизняну продукцію", - говорить заступник директора центру розвитку НДУ ВШЕ Валерій Миронов. Підприємства запасалися продукцією у розрахунку на зростання майбутніх продажів і велику інфляцію. Однак після подій у світовій економіці оптимізм має впасти і виробництво зростатиме на рівні попиту, тобто на 2-3%, вважає він.
В Альфа-банку прогнозують зростання на 2,6% у наступному році в базовому сценарії і можливе падіння ВВП на 3% в песимістичному. "Цього року значна частина зростання (приблизно на 60%) пов'язана із кредитним бумом", - пояснює головний економіст банку Наталя Орлова. Ця структура аналогічна 2007 року і говорить про перегрів банківського ринку. "Мені складно уявити, що це повториться в умовах світової рецесії", - відзначає вона.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас