УкрСиббанк зняв готівку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УкрСиббанк зняв готівку

Кредит&Депозит
3596
Як розповіли Комерсант-Україна банкіри, кілька тижнів тому незалежна банкоматна мережа "Євронет України" (дочірня компанія американської Euronet Worldwide) розіслала банкам пропозицію продати їй свої банкомати з подальшим переведенням їх на аутсорсинг мережі. Поки пропозицію прийняв тільки Укрсиббанк, який вирішив продати 116 своїх банкоматів (АТМ), які розміщені поза відділеннями банку - в мережевих магазинах, супермаркетах, включаючи мережу гіпермаркетів Metro, а також в аеропортах. Банкомати розміщені в Києві, Донецьку, Дніпропетровську, Львові, Одесі та Харкові. "Передача пройде в листопаді-грудні. Умови обслуговування клієнтів у переданих банкоматах не зміняться: знімати готівку можна буде за тарифами, що дорівнюють обслуговуванню в нашому банку, - заявили в УкрСиббанку.- Для зручності ідентифікації потрібного банкомата клієнтами УкрСиббанку, ці АТМ залишаться на колишніх місцях, і до кінця року на них будуть бренди банку та компанії "Євронет Україна". Співпрацювати установи розпочали ще в 2009 році - з 15 травня власники платіжних карт УкрСиббанку отримали право знімати гроші в банкоматах мережі "Євронет Україна" за тарифами банку.
У власності УкрСиббанку залишаються 1559 АТМ (дані на 1 жовтня) - третя за розміром мережа в країні після ПриватБанку і "Райффайзен Банк Аваль". Кількість банкоматів "Євронет" зросла до 190. "Стратегія "Євронет" полягає у розвитку незалежної мережі банкоматів шляхом консолідації та викупу мереж інших банків. Ми будемо використовувати єдину модель з викупу та управління банкоматами, як та, яку ми реалізуємо разом з УкрСиббанком, - заявив керуючий директор "Євронет Україна" Єгор Мусатов.- В Україні спостерігається надлишок встановлених банкоматів. Тому для банків консолідація є найкращим способом контролю витрат з одночасним збільшенням якості банкоматної мережі". Всього в Україні на 1 жовтня було 31,676 тис. АТМ.
В УкрСиббанку не розголошують параметри угоди, відзначаючи при цьому, що банкомати, які продаються, мають різну ступінь зношеності. "У УкрСиббанку банкомати відносно нові й можуть коштувати по $5-7 тис.", - говорить генеральний директор Українського процесингового центру Антон Романчук. Основну вигоду банк бачить у звільненні коштів, які перебували в АТМ. "Ці гроші лежать мертвим тягарем кілька днів, тоді як з ними можна було б працювати", - сказав один зі співробітників установи. Втім, банку доведеться компенсувати "Євронет" частину комісійного платежу, яку вона могла б брати з клієнтів УкрСиббанку. "Коли банкомати перебувають у власності банку, гроші крутяться всередині системи, а коли вони з неї виходять, то, як мінімум, доведеться платити ПДВ за цю послугу", - пояснив Романчук.
Експерти не сумніваються, що операція з продажу АТМ вигідна обом сторонам. "Банки приходять до думки, що виводити непрофільні бізнеси на аутсорсинг економічніше, - зазначив директор Української міжбанківської асоціація членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.- Цьому прикладу можуть послідувати й інші банки". В Укрсоцбанку раніше заявляли, що рішення про перехід на процесинг Euronet було прийнято в рамках материнської групи UniCredit, але поки не реалізоване.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас