Нафтогаз розділять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз розділять

Енергетика
681
В парламенті зареєстровано законопроект, розроблений Кабміном, яким пропонується дозволити реорганізацію (злиття, приєднання, розділення, виділення, перетворення) "Нафтогазу України" і його дочірніх підприємств, що займаються транспортуванням газу і його зберіганням у підземних сховищах. Зараз національне законодавство забороняє подібні перетворення. Проте, як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, вони необхідні для реформування нафтогазового комплексу та підвищення його ефективності відповідно до зобов'язань, які взяла на себе Україна, приєднавшись до Договору про Європейське енергоспівтовариство.
Як повідомляли "ЭИ", на початку осені Віктор Янукович оголосив про початок реформування НАК і доручив Кабміну розробити відповідну програму для її подальшого розгляду та затвердження Комітетом з економічних реформ. Глава уряду Микола Азаров пояснив, що "Нафтогаз" припинить своє існування. "Цілком очевидно, що буде самостійна газодобувна компанія, самостійна компанія, яка займатиметься транзитом газу", - зазначив він. Також у зв'язку з реформуванням НАК українська влада розраховує на переукладення чинних газових угод з Росією, які укладалися між "Нафтогазом" і "Газпромом". Але Кремль розкритикував подібний розвиток подій.
Експерти у свою чергу говорять про необхідність врегулювати відносини з власниками євробондів НАК, перш ніж здійснювати розформування його холдингової структури, оскільки при випуску євробондів Україна взяла на себе зобов'язання перед їх власниками не змінювати організаційну форму НАК до повного погашення заборгованості, яка запланована на 2014 р. А після реформування "Нафтогазу" можна буде також вести мову про IPO окремих компаній, які будуть виділені зі складу держхолдингу і інвестпривабливість яких буде вищою, ніж НАК в нинішньому вигляді.
Раніше голова Міненерговугідля Юрій Бойко заявляв, що реформування "Нафтогазу" планується завершити до кінця 2011 р., щоб вже в наступному році почати залучення інвестицій в його дочірні компанії. За словами міністра, дочірні компанії будуть виведені або на IPO, або на продаж, що дозволить Україні залучити від $10 млрд. до $12 млрд., які будуть спрямовані на впровадження систем енергоефективності та збільшення обсягів видобутку газу.
Аналітик Сергій Дубов з інвесткомпанії "Профіт Гарант" не відкидає, що учасниками перерозподілу прав власності щодо активів НАК можуть стати не тільки українські бізнес-структури, зацікавлені в посиленні свого впливу в нафтогазовому секторі, але і російський "Газпром", керівництво якого багато разів заявляло про прагнення розширити свою присутність на українському ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас