Газопровід "Північний потік" запущено — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газопровід "Північний потік" запущено

Енергетика
925
Сьогодні у місті Любмін (Німеччина) відбувся урочисте введення в експлуатацію першої черги газопроводу "Північний потік" (Nord Stream).
На церемонії були присутні президент РФ Дмитро Медведєв, канцлер ФРН Ангела Меркель, прем'єр-міністри Нідерландів Марк Рютте і Франції Франсуа Фійон.
"Ми і далі будемо нарощувати співпрацю з нашими партнерами. Це була велика, дуже важка і виключно важлива робота. Я впевнений, що попереду в наших держав дуже важливі енергетичні проекти", - зазначив Д. Медведєв у своєму виступі на церемонії запуску потоку.
"Північний потік" напряму з'єднує через Балтійське море російське узбережжя з берегами Німеччини. Газопровід протяжністю 1 тис. 128 км має дві паралельні гілки, розраховані на поставку 55 млрд. кубометрів газу на рік. Перша гілка потужністю 27,5 млрд кубометрів на рік почне роботу сьогодні. Друга - аналогічної потужності, будівництво якої завершено майже на 70%, буде введена в роботу в 2012 р.
"Північним потоком" російський газ буде поставлятися прямо німецьким і європейським споживачам. "Газпром" вже підписав довготермінові контракти на поставку газу "Північним потоком" в низкою країн ЄС, включаючи Німеччину, Данію, Нідерланди, Бельгію, Францію і Великобританію.
Міжнародне рейтингове агентство Fitch вже порахувало, що запуск нового газопроводу може мати негативні наслідки для НАК "Нафтогаз України", рейтинг якого зараз - CCC - всього на один ступінь вищий за дефолт. На думку експертів Fitch, обсяг транспортування газу і виручка цієї компанії знизяться приблизно на 20%.
Про те, як вплине запуск "Північного потоку" на ситуацію в енергетиці України, а також більш детальну інформацію про газопровід ви можете послухати в нашому першому випуску аудіопрограми.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас