Польща подає в суд на "Газпром" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща подає в суд на "Газпром"

Енергетика
1415
Польща наполягає на зниженні цін на російський газ і має намір вже цього тижня звернутися до Стокгольмського суду. Як аргумент вона хоче використати той факт, що постачання блакитного палива в країну через німецького оператора їй обходяться дешевше.
Польська PGNiG оголосила про намір звернутися до арбітражу Стокгольма зі скаргою на високу ціну російського газу. На цей раз Польща, як видно, має намір розіграти ще один козир. Минулого тижня вона уклала контракт з трубопровідним оператором Gaz-System, що належить польському уряду, який забезпечить поставки російського газу через німецьких операторів. Таким чином, ціна газу для Польщі буде нижчою на 15%, ніж при закупівлі безпосередньо у "Газпрому". "Ми намагаємося оптимізувати імпортні закупівлі газу, купуючи у Німеччини газ дешевше, ніж у Росії", - сказав віце-президент PGNiG зі стратегічного розвитку Радослав Дудзінскі. В "Газпромі" ситуацію не коментують.
У 2010 році Польща імпортувала з Росії 9,9 млрд куб. м газу (7,1% від обсягу експорту "Газпрому" до Європи), ще близько 900 млн куб. м вона закуповувала в Європі. Щорічне споживання газу в країні становить близько 13,7 млрд куб. м, з яких приблизно 30% забезпечується за рахунок власного видобутку.
Газ надходить до Польщі з Росії через газопровід Ямал - Європа. "Технічні можливості дозволяють газопроводу Польщі імпортувати з Німеччини не більше 2,3 млрд куб. м газу", - говорить аналітик ІФК "Солід" Олена Юшкова. За її підрахунками, втрата майже 25% імпорту газу на польському напрямку може коштувати "Газпрому" до 150 млн дол. на рік.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас