Світові ціни на рис можуть зрости на 19% через повінь у Таїланді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові ціни на рис можуть зрости на 19% через повінь у Таїланді

Аграрний ринок
251
Світові ціни на рис можуть зрости на 19%, оскільки повені в південно-східній Азії, в першу чергу в Таїланді - найбільшому експортері рису, призвели до збою поставок продукту з цього регіону. Таку думку в інтерв'ю Bloomberg висловив президент великого експортера, компанії CP Intertrade, Сумет Лаоморафорн.
"Ціна на тайський проварений рис може піднятися з 630 дол. до 750 дол. за тонну до кінця року, в той час як той же товар з Індії може підскочити в ціні на 20 дол. до 500 дол. за тонну. Високі ціни протримаються як мінімум до березня 2012 р.", - вважає Лаоморафорн.
На думку експерта, від цієї ситуації виграють індійські постачальники, які обійдуть тайців.
"Індія може стати другим у світі за величиною постачальником", - сказав Лаоморафорн.
Старший економіст Міжнародного дослідницького інституту рису Самеранду Моханті вважає, що, за розрахунками його відомства, ціни на рис мають зрости на 10%.
Зазначимо, подорожчання рису може підштовхнути вгору світові ціни на продовольство і підняти інфляцію, що ускладнює завдання для світових центральних банків, оскільки вони прагнуть підтримувати економічне зростання. Частка Таїланду на світових ринках провареного білого рису становить близько 35%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас