Овочі настільки дешеві, що врожай залишається на полях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Овочі настільки дешеві, що врожай залишається на полях

Аграрний ринок
1148
Бульби цього року – хоч греблю гати. У Мінагропроді радіють. У 2011-му зберемо її загалом 20 мільйонів тонн. Проте Україні цього забагато. Навіть якщо на корм худобі відкласти і залишити на насіння.
"Для нас важливіше не те, скільки в нас мільйонів, а те, наскільки в нас більше або менше картоплі, ніж потрібно для задоволення потреб внутрішнього ринку. Я можу сказати, що в цьому році як мінімум на 1 мільйон тонн більше картоплі, ніж ми можемо теоретично купити. Ринок сягає 2,7 мільйонів тонн – це те, що продається за гроші", - зазначає аналітик аграрного ринку Андрій Ярмак.
Щоб заробити хоч якусь копійку, фермери змушені реалізувати продукцію майже на рівні собівартості. Яка становить у середньому 80 копійок за кілограм. Бо насіння було дороге. Професійні виробники за кіло віддавали 10 гривень. Селяни – ще більше. Однак, навіть попри збитки, вирощувати картоплю не припинять.
"Відмовляться, як правило, непрофесіонали або дилетанти, які побачили, що була висока ціна, посадив, не продав та збанкрутував. А як правило ті, хто працює системно в цьому бізнесі, вони не відмовляться. Я думаю, що площі суттєво не зменшаться", - вважає власник картоплесховища Микола Гордійчук.
Не найкраща цьогоріч цінова ситуація і з капустою. Її теж буде багато. Уже зараз закупівельні ціни становлять від 40 до 60 копійок за кілограм. До того ж пізні сорти ще не збирають. Люди кажуть, деякі господарства навіть залишають поля некопаними. Бо реалізувати вирощене за безцінь не хочуть.
"Потому що там по скільки гектарів? Це ж не 10 літрів солярки заправити у трактор та викопати. Так що стоять поля некопані", - підтверджує новину пані Олена, що вирощує городину.
У Мінагропроді кажуть: у 2011-му зберуть аграрії 8,5 мільйонів тонн овочів. Поки що ціни на них тільки зменшуються. Приміром, протягом вересня плодоовочевий кошик подешевшав на 28%. Зниження ціни триває із травня. Повідомляє телеканал UBR.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас