Банкірам прописали режим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірам прописали режим

2364
Як писали "ЭИ", 27 вересня прем'єр-міністр України Микола Азаров звернувся до голови НБУ Сергія Арбузова з проханням пом'якшити вимоги постанови №278, яка зобов'язувала громадян пред'являти "документ, що засвідчує резидентність" при проведенні операцій з валютою. Головний банкір начебто погодився, але не зовсім.
Спочатку НБУ скасував пред'явлення паспорта при купівлі залишку суми в іноземній валюті, меншої, ніж номінальна вартість мінімальної банкноти, а також розширив список відповідних документів за рахунок "замінників" загальногромадянських паспортів, на зразок посвідчення біженця. Потім голова ДПАУ Віталій Захарченко присягнувся, що адміністрація не буде збирати паспортні дані громадян, які міняють валюту в банках і обмінних пунктах, оскільки вони захищені банківською таємницею. На їхню думку, це мало послабити ажіотаж.
Подальше пом'якшення "паспортного режиму", як вдалося з'ясувати, торкнеться лише процедури обміну валюти на гривню - в цьому випадку досить просто пред'явити документ, що засвідчує особу, без ніяких його копіювань. А в питаннях купівлі регулятор залишається непохитним.
Зате колишній виконуючий обов'язки голови Національного банку Арсеній Яценюк вніс в Раду законопроект, яким, зокрема, запропонував встановити, що валютообмінні операції до 80 тис. грн. здійснюються взагалі без пред'явлення документа, що посвідчує особу. За словами автора, проект покликаний "не дати можливості Національному банку в подальшому приймати свавільні рішення", яким, на його думку, є постанова №278. Втім, про шанси на ухвалення цього документа не варто навіть фантазувати.
Банкіри вважають, що Нацбанк і так пішов на помітні поступки. На думку голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета, спрощення процедури ідентифікації клієнтів при обміні валют, зокрема, скасування вимоги ксерокопіювати документи, прийнято в інтересах клієнтів тих банків, які виявилися "не готові технічно і технологічно до роботи в умовах цивілізованого ринку". А противники рішення про ідентифікацію клієнтів при обміні валют працюють на тіньовий ринок. "Для клієнта, який купує EUR500 на відпустку зі своєї зарплати, показати паспорт - не проблема, - упевнений Дубілет. - Це проблема для тих, хто займається бізнесом за стандартами 90-х років - без банків, податків і документів".
Позиція цілком логічна, хоча з нею слабо корелює той факт, що 23 вересня (у день набрання постановою чинності) населення купило $52 млн., у той час як 22 вересня - $222 млн., тобто всього-на-всього в 4,5 рази більше. Хоча учасники ринку відзначають, що населення боялося йти в обмінники перші кілька днів, а в перші п'ять днів жовтня, за даними НБУ, сальдо перевищення купівлі валюти населенням над продажем вже коливалося в межах $36-78 млн.
Після таких ескапад Нацбанк пообіцяв, що буде ретельно перевіряти банки та агентські пункти на предмет безпідставних відмов громадянам у обміні валюти і застосовувати до порушників суворі санкції, аж до зупинки ліцензії. "За фактами порушення порядку організації і здійснення валютообмінних операцій на території України буде розглядатися питання про зупинення порушників пункту письмового дозволу НБУ (генеральної ліцензії Нацбанку на здійснення валютних операцій) в частині проведення операцій з готівковою іноземною валютою", - вказується в листі Нацбанку №28 - 211/4027-11798.
Більше того, обіцяне регулятор уже втілює у життя. "Перевірки банків вже зараз проводяться - на рівні обмінних пунктів діємо за принципом "секретного покупця", - декілька представників НБУ в різних областях провокують клерків у банківських обмінниках, пропонуючи їм обміняти гроші без паспорта, але за винагороду. Або, наприклад, провести обмін за чужим паспортом, - розповів один з членів правління НБУ, який побажав залишитися неназваним. - Випадки порушення нормативних актів НБУ фіксуються, і ми вимагаємо від банків провести більш серйозний інструктаж своїх працівників". Крім того, відпрацьовуються т.зв. оптові канали валют, коли великі суми пропонуються фізичними особами до обміну банківським відділенням, філіям та навіть дирекціям без надання документів.
Вже здійснені вимірювання виявили непоодинокі факти як безпідставної відмови фізичним особам у проведенні валютообмінних операцій, так і випадки встановлення банками додаткових умов, які не передбачені вимогами нормативно-правових актів НБУ. Ну і на здійсненні валютообмінних операцій без наявності необхідних документів або без оформлення відповідних квитанцій теж дехто попався. За результатами таких перевірок вже є кілька випадків винесення рішення про тимчасове призупинення пункту ліцензії, що дає право на валютні операції.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас