Лінії фронту на валютних ринках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лінії фронту на валютних ринках

Валюта
1566
Останнім часом розмови про валютні війни на ринку не рідкість. Чи виявляться інвестори заручниками військових дій? Валютні ринки ніколи не були нудним місцем, але останнім часом цей найбільший клас активів змусив своїх шанувальників здригатися від несподіванки частіше ніж зазвичай. Потрясінь було предостатньо: від запаморочливого падіння колишніх улюбленців серед валют країн, що розвиваються, таких як бразильський реал, до рукавички, кинутої в обличчя інвесторам Швейцарією, коли Центробанк країни провів інтервенцію проти зростання франка, поставивши на кону довіру фінансового світу і свою бездоганну репутацію. Валютні трейдери з гіркою іронією говорять про те, що раз вже Швейцарія, яка завжди і в усьому дотримується нейтралітету, оголошує війну, справи зовсім кепські. Першим термін "валютна війна" в його останній реінкарнації використовував міністр фінансів Бразилії Гуїдо Мантега, говорячи про проблеми конкурентоспроможності своєї країни та інших ринків, що розвиваються. Однак вони, на відміну від Банку Швейцарії, використовували швидше партизанські методи боротьби типу підвищення податків на потоки капіталу і прихованих інтервенцій.
Ситуація ускладнюється тим, що остання драма сталася в період великих змін на валютному ринку. За даними останнього дослідження Банку міжнародних розрахунків, електронна торгівля сприяє зростанню оборотів - за останні три роки він зріс на 21%. На ринку спот обороти за той же період зросли на 50%. В середньому, на валютному ринку щорічно відбуваються угоди на 4000 млрд. доларів. Електронні торги також залучають нових клієнтів, зокрема, хеджеві фонди, які використовують швидкі алгоритми роботи, і тому цінують глибоку і нескінченну ліквідність. Смартфони і планшетні комп'ютери виробили нову революцію; клієнти банків тепер можуть торгувати прямо на вулиці, в таксі, в ресторані за допомогою iPhone. Все це веде до глобальних змін у сприйнятті валютного ринку. "Число інвесторів, які розглядають валюти як один з активів, і вкладають в них гроші просто щоб отримати прибуток, неухильно зростає", - вважає Адам Коул, глава відділу валютної стратегії з RBC Capital Markets. "Паралельно з цим активно розвивається валютне управління серед тих інвесторів, які інвестують в інші класи активів".
Змінюється не лише спосіб ведення бізнесу, але й час! Валютні трейдери вже давно вихваляються тим, що їхній ринок безмежний і працює цілодобово. Це так, але тільки чотири чи п'ять найбільших валют пропонуються за хорошою ціною за межами своїх регіональних часових поясів. Але і ця ситуація змінюється. Якщо мексиканському песо або корейській воні все ще бракує ліквідності і, отже, гарного ціноутворення поза часом роботи місцевих бірж, ситуація змінюється. Валютні ринки, як і інші класи активів, можна умовно розділити на дві групи, одна співвідноситься з періодом бумів, які тривали до середини 2007 року і, можливо, до 2008 року, а інші більше підходять для криз, які сталися після того, як лопнули спекулятивні бульбашки. До кризи торгівля валютами сприймалася як ставка на макроекономічні показники. Класична економічна теорія свідчить, що зростаючі відсоткові ставки сприяють зміцненню валют. Раніше так воно і було. Відносні темпи зростання, які можна трансформувати в політику відсоткових ставок, також непогано передбачали напрямок руху валют. Інші класичні фактори, такі як зростаючі дефіцити торговельного балансу, теж допомагали розібратися в ситуації.
Вони все ще присутні в календарях інвесторів, тільки тепер їм доводиться враховувати і безліч інших невідомих, які впливають на формування тренду, зокрема, потужну кореляцію між різними класами активів, чи є вони "ризиковими", тобто орієнтованими на зростання (наприклад, валюти країн, що розвиваються, акції та сировина), або безризикові (такі як золото і швейцарський франк, до того, як Швейцарія прикрила лавочку, і першокласні державні облігації). Щоб оцінити ступінь впливу цих факторів, достатньо поглянути на зростання долара після краху Lehman Brothers у вересні 2008 року. Замість того щоб падати на тлі тотальної втечі від американських активів (що було б цілком логічно), він злетів вгору, оскільки інвестори прагнули знайти притулок на найбільш ліквідному ринку в світі. Нещодавнє зростання американської валюти зумовлене тими ж причинами.
Валюти завжди перебували під суперечливим впливом своєї двоякої ролі. Перша, основна, але досить нудна роль у світовій платіжній системі. Друга - це роль самостійного активу. Зараз валютний світ насолоджується і навіть впивається нею, надихаючись думкою про те, що, на відміну від інших ринків, валютний прекрасно вистояв кризу і нітрохи не постраждав. Валютні банкіри, яких раніше їхні солідні колеги на ринку акцій або облігацій зневажливо називали спекулянтами, купаються в променях слави й загальної уваги. Деякі говорять про те, що ще три чи чотири роки тому вони не могли вмовити випускників вузів хоча б спробувати зайнятися валютним трейдингом. Тепер же бажаючих стільки, що їм доводиться багатьом відмовляти. "Люди по-іншому ставляться до валют", - вважає Коул. "Це певною мірою результат падіння прибутковості на інших ринках. Люди бачать, що прибутки валютного ринку можна порівняти з прибутками в інших класах активів, тому починають сприймати його серйозніше".
Іншими словами, коли акції чи облігації стрімко падають, або ледь помітно зростають, інвестори намагаються використовувати валютне управління, щоб хоча б звести ризики до мінімуму. Деякі сподіваються, що зможуть таким чином підвищити свої прибутки. Є інвестори, для яких валюти є способом хеджування. Якщо євро справді зростає проти долара в унісон з S&P 500, тоді, теоретично, валюти можуть стати дешевим способом нарощення "експозиції" без фактичної участі на ринку. Однак Річард Ашер, старший трейдер в JPMorgan, не радить сильно покладатися на цей підхід. "Ми не раз бачили, як учасники ринку намагаються хеджуватися за допомогою валют, однак взаємозв'язки дуже нестабільні. Іноді рухи зумовлені відсотковими ставками, а іноді пов'язані з динамікою фондових ринків. Про них багато говорять, але вони недостатньо надійні", - зазначає він, пропонуючи інвесторам задуматися про можливість довгострокової гри на зниження долара. "Зараз усім потрібна слабка валюта, але Штатам немає рівних у питаннях девальвації". Якщо він має рацію, то зростання долара - це лише тимчасовий перепочинок, після якого бойові дії валютних війн грянуть з новою силою.
Дженіфер Х’юс
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас