Присяжнюк: Уряд і зернотрейдери досягли компромісу в питанні мит на експорт зернових — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Присяжнюк: Уряд і зернотрейдери досягли компромісу в питанні мит на експорт зернових

Аграрний ринок
568
Уряду України та зернотрейдерам вдалося досягти компромісу в питанні дії мит на експорт зернових, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.
"Ми спробували досягти компромісу... уряд пішов на серйозні поступки, і для цього напряму (експорту зернових) з нового року буде скасовано ПДВ", - сказав він.
Міністр пояснив, що в даний час робоча група у складі представників уряду і великих аграрних компаній розробляє відповідний законопроект, який буде внесений до парламенту "вже в найближчий робочий тиждень".
У той же час голова Ради Національного банку України Петро Порошенко не поділяє оптимізм міністра. "Це значне досягнення, проте потрібно ще домогтися виконання цих обіцянок", - зазначив він у коментарі агентству.
Як повідомлялося, з 1 липня до 1 січня 2012 року Україна ввела мита на експорт пшениці (9%, але не менше EUR17 за тонну), кукурудзи (12%, але не менше EUR20 за тонну) і ячменю (14%, але не менше EUR23 за тонну).
Крім того, Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) розробило законопроект про введення мит на експорт соняшникової олії - 10%, але не менше EUR84 за тонну, соєвих бобів - 12%, але не менше EUR33 за тонну і ріпаку - 9 %, але не менше EUR15 за тонну. МЕРТ також пропонує продовжити дію мит на експорт зерна на весь 2012 рік.
У свою чергу група депутатів, у тому числі глава парламентського аграрного комітету Григорій Калетник виступив з ініціативою знизити експортні мита та встановити вивізне мито на пшеницю, ячмінь, кукурудзу та ріпак - 3%, але не більше EUR2 за тонну, і на соняшникову олію - 3%, але не більше EUR5 за тонну.
Аграрії виступають за негайне скасування мит, заявляючи про збитковість виробництва зазначених культур і вимушене згортання виробництва. Напередодні декілька аграрних асоціацій пікетували уряд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас