Порошенко: Мита на експорт зерна становлять серйозний ризик для економіки України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко: Мита на експорт зерна становлять серйозний ризик для економіки України

Аграрний ринок
471
Мита на експорт зернових становлять серйозний ризик для економіки країни, вважає глава Ради Національного банку України (НБУ) Петро Порошенко.
"Ці додаткові мита (на експорт зернових) становлять серйозний ризик як для економіки, так і для платіжного балансу країни", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у середу.
Порошенко підкреслив, що ключовим ризиком для країни є дефіцит поточного рахунку і ризик дефіциту платіжного балансу.
Він нагадав, що у вівторок, 4 жовтня, НБУ опублікував дані про зменшення золотовалютного резерву країни. "Поки ситуація абсолютно контрольована, і коефіцієнт покриття і наявність резервів абсолютно достатні", - зазначив він.
При цьому, на думку голови Ради НБУ, дана ситуація має стати сигналом для уряду, "що ми повинні рішуче вжити заходів щодо стимулювання експорту та з оптимізації структури платіжного балансу".
Порошенко особливо підкреслив, що в даних умовах не можна вирішувати питання наповнення бюджету країни шляхом введення додаткових експортних мит.
Глава Ради НБУ вважає, що подібні мита можуть бути введені на весь експортований товар українського походження, а не на окремі групи товарів.
Раніше прем'єр України Микола Азаров заявив, що уряд продовжить дискусії з питання доцільності експортних мит на зерно, олійні та соняшникову олію з залученням аграріїв і знайде оптимальне рішення. "Уряд готовий шукати компроміс, але ультиматуми не пройдуть", - сказав він.
У той же час, як повідомив агентству пізніше міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, уряду та зернотрейдерам вдалося досягти компромісу в питанні дії мит на експорт зернових. "Ми спробували досягти компромісу... уряд пішов на серйозні поступки, і для цього напряму (експорту зернових) з нового року буде скасовано ПДВ", - сказав він.
За негайне скасування мит виступають аграрії, заявляючи про збитковість виробництва зазначених культур і вимушене згортання виробництва. Напередодні декілька аграрних асоціацій пікетували уряд.
Як повідомлялося, з 1 липня до 1 січня 2012 року Україна ввела мита на експорт пшениці (9%, але не менше EUR17 за тонну), кукурудзи (12%, але не менше EUR20 за тонну) і ячменю (14%, але не менш EUR23 за тонну).
Крім того, Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) розробило законопроект про введення мит на експорт соняшникової олії - 10%, але не менше EUR84 за тонну, соєвих бобів - 12%, але не менше EUR33 за тонну і ріпаку - 9 %, але не менше EUR15 за тонну. МЕРТ також пропонує продовжити дію мит на експорт зерна на весь 2102 рік.
У свою чергу, група депутатів, у тому числі голова парламентського аграрного комітету Григорій Калетник виступив з ініціативою знизити експортні мита та встановити вивізне мито на пшеницю, ячмінь, кукурудзу та ріпак - 3%, але не більше EUR2 за тонну, і на соняшникову олію - 3%, але не більше EUR5 за тонну.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас