Дефіцит бюджету Греції знову зашкалив, ринки панікують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцит бюджету Греції знову зашкалив, ринки панікують

Валюта
2483
Визнання Греції, що цього року вона не зможе вийти на заплановані показники бюджетного дефіциту, обрушило курс євро до долара до 8-місячного мінімуму і викликало нову хвилю продажів на ринках акцій. Нафта подешевшала більш ніж на $1.
Ринки не чекають і на особливі обнадійливі новини і від зустрічі міністрів фінансів єврозони в Брюсселі, яка відбудеться в понеділок на тлі зростання ризику дефолту Греції.
Криза в Греції поглиблюється
Уряд Греції констатував у неділю, що цього року дефіцит бюджету країни складе 8,5% ВВП замість запланованих раніше 7,6%.
Кабінет міністрів Греції на екстреному засіданні затвердив також проект бюджету на 2012 рік, що передбачає дефіцит на рівні 6,8% ВВП, що вище за раніше обіцяні кредиторам 6,5%, повідомляє агентство Bloomberg.
За підсумками трьох днів переговорів з місією кредиторів уряд схвалив також нові заходи зі зниження дефіциту бюджету, які повинні забезпечити позитивне рішення ЄС і МВФ щодо нового траншу фінансової допомоги Афінам. Зокрема, йдеться про нове скорочення зарплат і звільнення в бюджетному секторі, що має заощадити 300 млн євро наступного року. Скорочення робочих місць відбудуться вже цього року.
Парламент країни, як очікується, може проголосувати за новий пакет бюджетних пропозицій уряду вже в понеділок.
Результати роботи місії "трійки" буде розглянуто міністрами фінансів єврозони 13 жовтня. Після цього може схвалити рішення про виділення Греції чергового кредитного траншу з торішнього пакета фінансової допомоги.
Міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос сказав газеті To Vima, що впевнений в отриманні Грецією чергових 8 млрд євро з торішнього кредитного пакета.
"Важливі рішення, які повинні бути схвалені на європейському рівні, залежать в першу чергу від нас. Ми повинні показати нашу рішучість у досягненні поставлених цілей", - сказав прем'єр Георгіос Папандреу членам свого кабінету, повідомила прес-служба глави уряду.
Ступінь обурення громадськості пропонованими заходами тим часом продовжує наростати. Працівники держсектору проведуть у середу загальний страйк, а потім ще один - 19 жовтня. Демонстранти блокували низку держвідомств, у тому числі статистичне відомство, перешкодивши роботі місії.
Збільшення дефіциту бюджету вище за запланований рівень грецький Мінфін пояснив тим, що економічна рецесія виявилася глибшою, ніж очікувалося - замість 3,8%, що очікувалися в травні, спад ВВП склав 5,5%. Причому до кінця року дефіцит може навіть перевищити очікуваний рівень, якщо не буде вжито нових заходів економії.
Наступного року ВВП може знизитися на 2%. Таким чином, розвиток ситуації в Греції йде за колишнім безрадісним сценарієм: заходи щодо скорочення дефіциту бюджету викликають поглиблення спаду, який ще більше знижує шанси Греції на стабілізацію свого фінансового становища.
У Брюсселя дедалі менше часу
Міністри фінансів єврозони проводять у понеділок чергове засідання в Брюсселі. Очікується, що міністри якось відреагують на заклики своїх закордонних колег активізувати дії з вирішення боргової кризи в Європі, а також зможуть хоч трохи зняти напругу, що росте навколо Греції.
Проте у них залишається дедалі менше часу, щоб переконати інвесторів в наявності у них продуманого плану порятунку єврозони, а також підтримки європейських банків.
Неофіційно європейські чиновники визнають, що зовнішній борг Греції непідйомний для країни і повинен бути, можливо, частково списаний, пише The New York Times. Списання 50% боргу, супроводжуване, якщо буде потрібно, рекапіталізацією банків - це найбільш часто згадуваний варіант.
Однак Німеччина і Франція поки не готові до такого розвитку подій, вважаючи, що це знизить для Греції стимули завершити реформу фінансової системи та економіки. До того ж, якщо Греції дадуть можливість списати борги, чому цього не можна буде зробити Португалії, Ірландії та іншим країнам?
Німеччина і Франція, пише газета, хотіли б відкласти будь-який дефолт Греції, організований чи ні, поки вони не здійснили збільшення Європейського фонду фінансової стабільності і зробили інші кроки із захисту Італії, найбільшої економіки Південної Європи.
У будь-якому варіанті механізм схвалення рішень в ЄС зараз не дозволяє Брюсселю діяти швидко і скоординовано.
Вранці у понеділок курс євро, реагуючи на новини з Афін, впав на 0,5% по відношенню до долара, до $1,3322. Це мінімальний рівень за вісім місяців.
"Європейська криза, ймовірно, розтягнеться ще на багато-багато місяців, - відзначив аналітик Westpac Banking Corp. Імре Спіцера. - Затягування кризи означає, що євро продовжить дешевшати".
Акції також йдуть вниз. Зведений фондовий індекс регіону MSCI Asia Pacific з початку торгів обвалився більш ніж на 3%. Японський індекс Nikkei 225 впав в понеділок на 2,7%, південнокорейський Kospi - на 1,2%, гонконзький Hang Seng обвалився майже на 5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас