Українці беруть іпотеку під житло середнього класу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці беруть іпотеку під житло середнього класу

Кредит&Депозит
476
На ринку іпотечного кредитування пожвавлення. Сьогодні таку послугу пропонують уже близько сорока фінустанов. Проте говорити про остаточне відновлення цього сегменту банківських послуг зарано. До 2009 вітчизняні фінустанови за день видавали близько 800 кредитів. Сьогодні - не більше сотні.
Бажання брати житло в кредит в українців після кризи таки з’явилося. Однак тепер гроші позичати стали значно обережніше - у нацвалюті, в меншому обсязі та під відносно невеликі відсотки.
"Попит на кредити сьогодні нижчий, тому що менша купівельна спроможність, доходи населення, і напередодні фінансової активності з приводу нової фінансової кризи, безумовно, населення дуже обережно ставиться до отримання кредитів, оскільки багато з них постраждали. Може й не з власної вини, не розрахувавши власні можливості". - розповідає заступник голови правління банку Людмила Данилова.
Помешкання, які українці купують у кредит, зазвичай середнього класу - переважно двокімнатні квартири. Середній строк позики - 18 років. Ставка - 16%.
Тим часом довіра до забудовників у банків так і не відновилася. Фінустанови воліють завершити спорудження житла, що було заморожене під час кризи. А також фінансують придбання осель на вторинному ринку.
"Банки реструктуризували частину своїх проблемних іпотек, десь домовилися з позичальниками, в принципі, у банків з'явилася ліквідність. Проблема в тому, що вона є короткою ліквідністю", - пояснює виконавчий директор Національної іпотечної асоціації Павло Матіяш.
Попит на нові помешкання влада намагається активізувати через рефінансування банківських позик Державною іпотечною установою. Такі кредити для банків вигідні, адже видають їх на 30років під 11%. Так, цьогоріч для будівництва житла установа направила майже 350 мільйонів гривень
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас