Каддафі залишив у Нацфонді Лівії діру в 5 млрд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Каддафі залишив у Нацфонді Лівії діру в 5 млрд доларів

Казна та Політика
447
У Фонді національного добробуту Лівії (LIA), через який режим Муаммара Каддафі здійснював свої фінансові операції, можливо, існує величезна діра величиною в 5 млрд доларів. Як заявив чинний виконавчий директор організації Рафік Найед, на якого посилається Reuters, гроші пропали з так званого африканського портфеля.
Найед зазначив, що фонду, акції якого оцінюються в 65 млрд доларів, заборонено керувати вкладами доти, доки не буде обране нове керівництво; зокрема, заміна знадобиться й голові ради директорів Мохаммеду Лайасу.
Фонд був заснований в 2006 році для управління грошима країни, отриманими від діяльності, пов'язаної з нафтою.
За словами Найеда, є дві новини - хороша і погана. Хороша полягає в тому, що фонд має в основному довгострокові запозичення і кредити, які можуть бути погашені після того, як санкції будуть зняті. Погана ж "захована" в африканському портфелі. Глава фонду заявив, що там протягом трьох років взагалі не проводили аудит, у зв'язку з цим, можливо, фонд зазнає великих втрат. Кошти з цього портфеля інвестувалися в телекомунікаційний сектор Африки, уточнив Найед.
Агентство повідомляє, що перевірку документів LIA веде група лівійських фінансових експертів. Вони працюють за завданням Перехідної національної ради Лівії, яка намагається поставити країну на ноги. Серед активів LIA - акції італійського банку UniCredit, британського видавництва Pearson, а також туринського футбольного клубу "Ювентус".
Влітку цього року The Financial Times писала, що LIA втратив 720 млн доларів на інвестиціях в Societe Generale. Фонд вклав 1 млрд доларів у цінні папери французької компанії через місяць після скандалу з трейдером Жеромом Керв'єлем. До середини минулого року акції Societe Generale втратили в ціні 72%.
Цей випадок не є єдиним. Так, фонд вклав 1,2 млрд доларів в активи та цінні папери Goldman Sachs, а незабаром їх вартість впала на 98,5%.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас