Банкіри негативно оцінюють паспортизацію валютних операцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри негативно оцінюють паспортизацію валютних операцій

Валюта
2307
Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко негативно оцінює рішення про паспортизацію валютних операцій. Про це він сказав сьогодні під час прес-конференції, передає кореспондент УНН.
"Рішення про паспортизацію валютних операцій є таким, що негативно діє на ситуацію в країні з точки зору протікання процесів у цій сфері валютного ринку", - сказав він.
Він також зазначив, що це рішення не буде сприяти боротьбі з відмиванням коштів.
Також, на думку О. Сугоняко, надання паспортних даних при обміні валют може нести за собою цілий ряд небезпек.
За словами президента АУБ, після введення паспортизації, деякі банки в 5 разів зменшили обсяг купівлі-продажу валюти.
Нагадаємо, згідно з новою постановою № 278 Національного банку України, з 23 вересня обмін валют в будь-якій кількості здійснюється лише за наданням паспорта або іншого документа, який вказує місце проживання людини.
Експерти висловлюють різні думки щодо доцільності цієї постанови та ризиків, які можуть виникнути у зв'язку з його схваленням. Зокрема, народний депутат України від фракції Партії регіонів, голова підкомітету з питань контролю та законодавчого забезпечення регулювання ринків фінансових послуг парламентського Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Андрій Пінчук упевнений, що ця постанова Нацбанку направлена на боротьбу з розбалансуванням валютного ринку, а також що вона не спричинить збільшення черг до валютних обмінників і кас.
У свою чергу президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий вважає згадану вище постанова Нацбанку неконституційною і вважає за необхідне скасувати розпорядження щодо обміну валюти за паспортом.
А депутат від фракції "БЮТ- "Батьківщина" Сергій Терьохін переконаний, що система накопичення даних про громадян, які здійснюють операції з купівлі-продажу валюти за наданням паспорта громадянина України, може призвести до використання особистих даних людей для здійснення кримінальних діянь та політичних репресій.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас