Кредити зачаїлися у тиші кабінетів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредити зачаїлися у тиші кабінетів

Кредит&Депозит
1195
Показники кредитування банками реального сектора продовжують засмучувати учасників фінринку. За останнє півріччя вони не тільки не покращали, але і пішли на спад - обсяг нових кредитів, наданих юридичним особам, знизився з 93,5% до 90,5%
"У другому кварталі 2011 р. відбулося деяке зміщення нових кредитів з корпоративного сегмента в роздрібний, на тлі зростання доходів населення", - констатували у своєму звіті експерти "Форуму провідних міжнародних фінансових установ" (ФПМФУ). Роздрібне кредитування зростало в основному за рахунок короткострокових споживчих кредитів і автокредитування в національній валюті. Частка нових кредитів, виданих фізичним особам, у загальному обсязі кредитів зросла за сім місяців з 5,9% до 7,5%.
При цьому, як відзначає аналітик "Ерсте Банку" Мар'ян Заблоцький, з метою поліпшення стану платіжного балансу Національний банк планує вжити заходів щодо обмеження зростання обсягів споживчого кредитування. "Але частка споживчого імпорту, що фінансується за рахунок коштів банків, незначна, тому впровадження цих обмежень не призведе до істотного скорочення його обсягів", - говорить він.
Водночас суворі обмеження споживчого кредитування можуть дестабілізувати банківський сектор. І ускладнити нагляд НБУ за даними операціями у зв'язку з можливим перетіканням роздрібного кредитування в небанківський сектор. Такі дії можуть також призвести і до відтоку прибутку банків, що, відповідно, позначиться на їх прибутковості. А банківський сектор, як відомо, незважаючи на поступове відновлення кредитної активності, все ще залишається збитковим. Не останнім фактором збитковості залишаються і проблемні кредити.
Враховуючи зростання кредитного портфеля, частка проблемних кредитів знизилася з 11,7% до 10,9% в період за перше півріччя 2011 р. Проте, як зазначає начальник відділу аналізу фінансових ринків "ING Банку" Олександр Печерицин, реальний рівень проблемних кредитів значно вищий, ніж той, який висвітлюють дані НБУ. "Тобто банки потроху визнають свої кредити поганими, щоб трошки згладити свої фінансові результати. Але частка поганих кредитів у портфелях банків на сьогодні, за різними оцінками, коливається в межах від 20% до 40%", - говорить він.
Втім, за його очікуванням, банки не будуть здійснювати масштабне списання проблемних кредитів. І, за спільними оцінками, загальний обсяг списання кредитів цього року не перевищить 15-20 млрд. грн. (2-3% від загального обсягу кредитного портфеля).
При цьому, як відзначає Олександр Печерицин, в майбутньому якість кредитного портфеля банківського сектора буде поліпшуватися тільки за рахунок продовження формування банками резервів під погані активи і списання цих же активів. "І це поки єдиний інструмент поліпшення портфеля, що діє, оскільки інший інструмент - видача нових кредитів - поки не настільки активно функціонує, щоб говорити про його вплив на поліпшення кредитного портфеля банківського сектора", - резюмує експерт.
Водночас, як відзначають експерти форуму, витрати на формування резервів, поряд з підвищенням вимог до резервування з липня, залишаються найважливішим фактором, який впливає на прибутковість банківської системи. Зокрема, витрати на формування резервів за сім місяців 2011 р. досягли 22,4 млрд. грн., тоді коли негативний фінансовий результат склав лише 4,0 млрд. грн. Водночас чистий відсотковий дохід разом з чистим доходом комісійним залишався в позитивній області, тобто основна діяльність банківського сектора залишилася прибутковою.
Повинні поліпшити якість активів і нові (післякризові) правила ризик-менеджменту банків та політики кредитування. Нові кредити, за даними експертів форуму, за критеріями ризиковості дійсно менш ризикові, а рівень виконання зобов'язань за новими кредитами вже зараз є дуже високим.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас