На українську молочну продукцію можуть ввести експортні мита? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На українську молочну продукцію можуть ввести експортні мита?

Аграрний ринок
360
На молочну продукцію, вироблену в Україні, можуть ввести експортні мита. Про це повідомляє видання "Сільрада", у розпорядженні якого опинилося листування координатора молочного комітету. Як випливає з листування, п'ять молочних компаній, що працюють на ринку України, - Bel (Шостка), Danone, Ukrproduct, Wimm Bill Dann PepsiСo, Loostdorf - підтримують ідею введення тимчасових експортних мит на всю українську молочну продукцію. Видання повідомляє, що дана міра покликана знизити закупівельні ціни, за якими переробники закуповують у виробників сире молоко і, таким чином, стримати зростання роздрібних цін.
Проте на думку провідного експерта консалтингового агентства ААА Марії Колесник, введення експортних мит дасть короткостроковий ефект. Зниження закупівельних цін на молоко призведе до різкого скорочення поголів'я великої рогатої худоби (ВРХ) і зменшення виробництва молока, після чого ціни знову зростуть, а Україна остаточно перетвориться з експортера на імпортера молочних продуктів.
"Як це не сумно, тут ми маємо недобросовісну конкуренцію. Bel, Loostdorf і Ukrproduct не мають дозволу на експорт до Росії - основний експортний ринок української молочної продукції. Компанії Danone і Wimm Bill Dann PepsiСo продукцію, яку виробляють в Україні, не експортують, а на території Росії реалізують продукцію, вироблену на російських підприємствах. Виходить, першим введенням мит потрібне для того, щоб знизити ціни, за якими вони купують молоко у селян, а другим - щоб прибрати своїх українських конкурентів з російського ринку. За великим рахунком, виходить монопольна змова", - підкреслила Марія Колесник.
"У нас і зараз спостерігається зниження поголів'я та виробництва молока і, навпаки, потрібні програми для стимулювання розвитку галузі. Коли галузь просто вмирає, то вводити якісь експортні мита та будь-які обмежувальні заходи, які ще більше могли б "нагнути" цю галузь - недоцільно і нерозумно", - додала експерт.
У той же час, як відзначає видання, в прес-службі компанії Danone підтвердили, що відповідне засідання комітету дійсно відбулося, і представник їхньої компанії проголосував на підтримку ініціативи про введення експортних мит. Однак за заявою прес-секретаря компанії Валерії Трифонової, результати даного голосування не планувалося оприлюднювати, як і направляти будь-які звернення до уряду.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас